Pierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość.
W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię). Są tak pyszne, że nie trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta 🙂
Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz po upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące.
Nie pomijajcie zatem tego kroku. Aby ułatwić sobie transportowanie arkusza papieru z ciastem piernikowym, polecam użyć zwykłej, sztywnej podkładki pod talerze 🙂 Arkusze z ciastem można trzymać jeden na drugim.
Pierniczki imbirowe – ulubione
Ulubione pierniczki imbirowe. Bardzo kruche, chrupiące. Tak pyszne, że nie wymagają lukrowania. Można je przygotować w Wigilię lub tydzień przed świętami.
Składniki na pierniczki imbirowe:
- 3 szklanki mąki pszennej (ja daję 2 szkl. zwykłej + 1 szkl. żytniej razowej)
- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
- 1 szklanka ciemnego cukru brązowego (muscovado)
- 1/3 szklanki miodu lub melasy*
- 1 duże jajo L
Przyprawy:
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie pierniczków imbirowych:
- Wrzucić przyprawy na małą patelnie. Mieszając, podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aby uwolniły swój aromat. Przełożyć do miski z przesianą mąką. Dodać sól, sodę. Wymieszać. Odstawić na bok.
- Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem do ciasta kruchego włożyć miękkie masło. Dodać ciemny, gliniasty cukier brązowy i melasę/miód. Miksować przez 6 minut na średnich obrotach. Dodać roztrzepane w kubeczku jajo. Kiedy wmiesza się w ciasto, wsypać suche składniki i wymieszać krótko na małych obrotach (tylko do połączenia składników).
- Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą część pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Schować do lodówki na przynajmniej 1 godzinę do 1 dnia.
- Wyciągnąć ciasto z lodówki. Odkleić górny papier. Powycinać dowolne kształty, usuwając ścinki (wycięte kształty pozostawiamy bez ruszania) i znów schować do lodówki na 1 godzinę (dzięki temu otrzymamy bardzo kruche pierniczki).
- Piekarnik rozgrzać do 140°C (termoobieg).
- Przełożyć papier wraz z piernikami na blachę (lub przełożyć pierniczki metalową łopatką na blachę wyłożoną papierem). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13-15* minut (w zależności od wielkości) na złoty kolor (pierniczki będą miękkie po wyciągnięciu z pieca). Podobnie upiec resztę ciasta (starając się trzymać resztę pierniczków w lodówce).
- Upieczone pierniczki imbirowe przełożyć na kratkę. Ostudzić.
- Przechowywać w szczelnej metalowej puszcze.