Przepyszny, mrożony koktajl jagodowy (shake jagodowy), który podawany od razu po przygotowaniu ma idealną, lekko mrożoną, kremową, gęstą konsystencję, przypominającą roztapiające się lody jagodowe, które można jeść łyżeczką. Im więcej czasu mija od przygotowania, tym lody bardziej się roztapiają, tworząc bardziej płynny shake jagodowy.
Błyskawiczne lody jagodowe lub shake jagodowy to idealny deser lub drugie śniadanie w ciepłe dni pełne słońca. Wspaniale orzeźwia i syci. Jest bogaty w antyoksydanty, pochodzące z jagód i borówek oraz bakterie probiotyczne z kefiru. Na dodatek deser pozbawiony jest białego rafinowanego cukru, a mimo to jest słodki.
Aby przygotować błyskawiczne lody jagodowe potrzebny jest mrożony, dojrzały (ale nie przejrzały) banan oraz mrożone jagody. Przemrożony banan traci swój charakterystyczny, intensywny bananowy smak oraz nadaje lodom/shakowi kremową konsystencję.
Mrożony koktajl jagodowy (shake jagodowy) lub błyskawiczne lody jagodowe
Składniki:
- 200 g kefiru
- 250 g mrożonych jagód
- 1 mrożony banan dojrzały, ale nie przekrzały (w kawałkach)
- 2 łyżki syropu klonowego
- kilka kropel soku z cytryny
- 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- borówki i truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz mleka) włożyć do blendera kielichowego. Odczekać parę minut, a następnie wszystko zmiksować na gładką, gęstą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, rozrzedzić mlekiem.
- Na dno kieliszków wrzucić garść świeżych borówek, wyłożyć koktajl. Udekorować kawałkami truskawek i sporą ilością borówek.