Pyszna zupa grzybowa zabielana śmietaną, ugotowana na suszonych borowikach, które są bardziej cenione i smaczniejsze od podgrzybków. Zupa prosta w przygotowaniu. Dzień wcześniej moczymy grzyby, a na drugi dzień gotujemy je w wywarze warzywnym.
Sekretem udanej zupy grzybowej jest niewątpliwie jakość użytych składników. Przede wszystkim musimy mieć dobre jakościowo suszone grzyby. Nie polecam podgrzybków, gdyż są gorsze w smaku i mają więcej goryczy (borowiki są słodsze). Wybierając grzyby suszone w sklepie, wybierajmy te jaśniejsze i te, które mają widoczne kapelusze. Jasna barwa grzybów suszonych świadczy o użyciu świeżego, dobrego surowca oraz starannemu przeprowadzeniu procesu suszenia. Im ciemniejsza barwa suszonych grzybów, tym gorszej jakości towar.
Zupa grzybowa zabielana śmietaną z łazankami to częsty gość na wigilijnym stole. Polecam zatem na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Spróbujcie również “Wigilijną zupę grzybowa czystą“.
Zupa grzybowa zabielana
Zupa grzybowa zabielana śmietaną z łazankami, ugotowana na suszonych borowikach (suszonych prawdziwkach). Przepis na zupę grzybową zabielaną. Zupa wigilijna
Składniki na zupę grzybową zabielaną:
- 40 g suszonych borowików + szklanka gorącej wody
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- świeżo mielony czarny pieprz
- 100-200 g makaronu łazanki
Bulion do zupy grzybowej zabielanej:
- 3 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1/4 dużego selera
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- ok. 30 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 litry zimnej wody
Przygotowanie zupy grzybowej zabielanej:
- Dzień wcześniej: Grzyby opłukać, przełożyć do miseczki, zalać wodą. Odstawić na noc.
- Drugiego dnia przygotować bulion: Obrane i pokrojone na kawałki warzywa zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Ugotować do miękkości - ok. 60 minut. Odcedzić (cebulę, por i przyprawy wyrzucić, resztę warzyw zużyć np. do sałatki jarzynowej).
- Grzyby wraz z płynem z moczenia przełożyć do garnka po gotowaniu bulionu, zalać wywarem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut (grzyby powinny być miękkie). Ugotować łazanki w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.
- Zupę grzybową doprawić łyżką soku z cytryny, solą, sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wymieszać. Zagotować. Przelać przez sito. Grzyby pokroić i wrzucić z powrotem do zupy. Dodać ugotowane i odcedzone łazanki.
- Zupę grzybową zabielić śmietaną: W kubeczku wymieszać łyżkę mąki z niedużą ilością zupy i śmietanką. Wlać do zupy grzybowej. Zagotować.
