“Mamusiu, zrobisz mi lody truskawkowo-śmietankowe?” – usłyszałam pewnego słonecznego dnia od mojej 6-letniej córci po powrocie z przedszkola. Lody miały być “na już”, bo przecież “czekanie jest nudne”, więc nie miałam czasu na szperanie za przepisami. Chciałam zrobić zdrowe lody, bez nabiału i bez białego cukru, ale córcia chciała “śmietankowe”, co wykluczało wszelkie roślinne zamienniki.
Zajrzałam do zamrażarki – znalazłam truskawki i banany. Aby błyskawiczne lody miały odpowiednio gęstą konsystencję, potrzebny jest przemrożony banan (który traci swój intensywny bananowy smak po zmrożeniu) oraz dodatek tłuszczu. W lodówce miałam akurat otwartą słodką śmietankę 36%. Aby otrzymać jeszcze lepszą konsystencję dodałam łyżeczką schłodzonego oleju kokosowego. Całość posłodziłam syropem z agawy oraz zaromatyzowałam domowym ekstraktem z wanilii. Wyszło przepysznie i zdrowo!
Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką, bez dodatku białego rafinowanego cukru. Wystarczy zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do siekania mrożone truskawki, mrożonego banana z resztą dodatków. Otrzymujemy błyskawiczne lody truskawkowe o konsystencji idealnej do natychmiastowego spożycia. Lody można również schować do zamrażarki. Po 2-4 godzinach warto je rozmiksować blenderem ręcznym, aby rozbić większe kryształki lodu, które już się mogły utworzyć. Dzięki temu otrzymamy gładsze lody.
Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką – bez maszyny do lodów
Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką, bez dodatku białego rafinowanego cukru. Przepis na szybkie lody truskawkowe bez maszyny do lodów. Lody bez cukru
Składniki na Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką:
- 1 mrożony banan dojrzały, ale nie przejrzały
- 2 szklanki mrożonych truskawek
- 4-5 łyżek syropu z agawy
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka schłodzonego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 36%
Przygotowanie:
- Do misy malaksera z zamontowanymi nożami do siekania włożyć kawałki mrożonego banana, truskawki, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy. Odczekać chwilę, a następnie pulsacyjnie rozmiksować (tryb ICE, jeśli macie), zeskrobując wszystko ze ścianek co jakiś czas.
- Następnie wlać śmietankę i ponownie zmiksować. Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką są gotowe do spożycia. Możne je rozłożyć do pucharków, dowolnie udekorować i podawać.
- Można również przełożyć do pojemnika i schować do zamrażarki. Po ok. 2-4 godzinach rozmiksować blenderem ręcznym i ponownie zmrozić. Dzięki temu rozbijemy większe kryształki lodu i lody będą bardziej gładkie.
- Lody można również przygotować w maszynie do lodów.