B

Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką – bez maszyny do lodów

Błyskawiczne lody truskawkowe, śmietankowe

“Mamusiu, zrobisz mi lody truskawkowo-śmietankowe?” – usłyszałam pewnego słonecznego dnia od mojej 6-letniej córci po powrocie z przedszkola. Lody miały być “na już”, bo przecież “czekanie jest nudne”, więc nie miałam czasu na szperanie za przepisami. Chciałam zrobić zdrowe lody, bez nabiału i bez białego cukru, ale córcia chciała “śmietankowe”, co wykluczało wszelkie roślinne zamienniki.

Zajrzałam do zamrażarki – znalazłam truskawki i banany. Aby błyskawiczne lody miały odpowiednio gęstą konsystencję, potrzebny jest przemrożony banan (który traci swój intensywny bananowy smak po zmrożeniu) oraz dodatek tłuszczu. W lodówce miałam akurat otwartą słodką śmietankę 36%. Aby otrzymać jeszcze lepszą konsystencję dodałam łyżeczką schłodzonego oleju kokosowego. Całość posłodziłam syropem z agawy oraz zaromatyzowałam domowym ekstraktem z wanilii. Wyszło przepysznie i zdrowo!

Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką, bez dodatku białego rafinowanego cukru. Wystarczy zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do siekania mrożone truskawki, mrożonego banana  z resztą dodatków. Otrzymujemy błyskawiczne lody truskawkowe o konsystencji idealnej do natychmiastowego spożycia. Lody można również schować do zamrażarki. Po 2-4 godzinach warto je rozmiksować blenderem ręcznym, aby rozbić większe kryształki lodu, które już się mogły utworzyć. Dzięki temu otrzymamy gładsze lody. 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz