Przepyszny sernik waniliowy bez glutenu, bez spodu z prawdziwą laską wanilii i domowym ekstraktem waniliowym. Z polewą na bazie kwaśnej śmietany i syropu klonowego.
Sernik szybki w przygotowaniu, ale gotowy do zjedzenia po schłodzeniu w lodówce. Idealny na imprezy, kiedy potrzebujemy przygotować deser wcześniej (sernik najlepiej piec wieczorem i podawać dopiero na drugi dzień).
Pamiętać należy, że podstawą sernika jest ser, dlatego musi być jak najlepszej jakości. Ser na sernik powinien być tłusty, bez wody, ale niegumowy.
Serniki na mące bezglutenowej, takiej jak skrobia kukurydziana lub ziemniaczana będą w konsystencji bardziej ziarniste. Jeśli chcecie otrzymać sernik bardziej kremowy i nie jesteście na diecie bezglutenowej, użyjcie mąki pszennej tortowej.
Sernik waniliowy – bez glutenu
Przepyszny sernik waniliowy bez spodu z prawdziwą laską wanilii i domowym ekstraktem waniliowym. Z polewą na bazie kwaśnej śmietany i syropu klonowego. Szybki w przygotowaniu. Sernik w wersji bezglutenowej. Przepis na sernik z wanilią. Bezglutenowy sernik waniliowy bez spodu.
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku (najlepszy jest ten)
- 5 jaj M
- 3 łyżki białej skrobi kukurydzianej
- 1 szklanka cukru 200g
- 3 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- ziarenka wyskrobane z 1 laski waniliowej (resztę laski włożyć np. do słoiczka z cukrem)
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30-36%
Polewa do sernika:
- 200 g śmietanki kwaśnej 18%
- 2 łyżki syropu klonowego + kilka łyżeczek
Przygotowanie sernika waniliowego:
- Wszystkie składniki na sernik wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra dół). Okrągła foremkę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Zewnętrzną część foremki obłożyć folią aluminiowa, aby zabezpieczyć sernik przed przeciekaniem w przypadku nieszczelnej foremki.
- Do misy malaksera z zamontowanymi nożami do siekania* włożyć ser, ziarenka z wanilii, cukier oraz skrobię kukurydzianą. Miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, zeskrobując w razie potrzeby masę ze ścianek.
- Następnie dodawać po jednym jajku, w odstępach ok. 20 sekundowych cały czas miksując. Na końcu wlać śmietankę oraz ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować (tylko do połączenia). Przelać do foremki. Całość będzie płynna.
- Masę na sernik wstawić do nagrzanego pieca i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie sernik wyjąć z pieca (pieca nie wyłączać) i delikatnie rozsmarować kwaśną śmietankę wymieszaną z syropem klonowym. Wierzch skropić kilkoma łyżeczkami syropu klonowego i wykałaczką zrobić esy-floresy. Wstawić na ostatnie 15 minut do pieca.
- Upieczony sernik wyjąć z piekarnika. Kiedy ostygnie, schować na minimum 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie sernik należy wyjąć z formy aluminiowej, gdyż będzie z nią reagował, co poskutkuje metalicznym posmakiem.