Prosta pasta czosnkowa ze Skyrem. Bardzo zdrowa. Przydatna szczególnie w sezonie grypowym i podczas przeziębienia. Banalna w przygotowaniu. Składa się tylko z trzech składników: jogurtu naturalnego Skyr (choć w rzeczywistości zaliczany jest do serków), ząbków czosnku (polecam teraz młody czosnek) i odrobiny soli. Pasta czosnkowa do kanapek lub jako dip czosnkowy do warzyw lub krakersów. Jeśli nie znacie jeszcze Skyra, to zapraszam do ostatniego mojego przepisu ze Skyrem, w którym pisałam czym jest Skyr 🙂
Prosta pasta czosnkowa ze Skyrem
Prosta pasta czosnkowa ze Skyrem. Przepis na pastę czosnkową. Zdrowa pasta czosnkowa do chleba.
Składniki pasty czosnkowej ze Skyrem:
- 1 opakowanie (150 g) naturalnego jogurtu typu islandzkiego Skyr
- 3 ząbki młodego czosnku (w sezonie)
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie pasty czosnkowej ze Skyrem:
- Jogurt Skyr wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić szczyptą soli.
- Pastę czosnkową ze Skyrem podawać na świeżej bagietce posmarowanej masłem lub jako dip czosnkowy do warzyw lub krakersów.