Deser … a w nim chrupiąca granola, mango, banan, truskawki z miodem, a to wszystko przełamuje jogurt lub serek naturalny.
Kolejny zdrowy deser, w którym zasmakowała moja rodzinka z 3-letnią córeczką na czele 🙂
O tej porze używam mrożonych truskawek i owocu mango. Ale w sezonie świeże również się sprawdzą.
Gorąco polecam odrobinę lata zimą 🙂 Deser prosty w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczny. Świetny również na śniadanie.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 1 dojrzały banan
- 1/2 owocu mango pokrojonego w kostkę(świeżego lub mrożonego)
- 1 szklanka truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego, ew. serka naturalnego homogenizowanego
- 1 łyżeczka miodu
- garść domowej chrupiącej granoli, polecam z tego przepisu
Przygotowanie:
Rozmrożone lub świeże mango miksujemy w blenderze razem z bananem.
Rozmrożone i odsączone truskawki (lub świeże) miksujemy z miodem. Próbujemy i dosładzamy miodem wedle upodobania.
Na dno szklaneczek wsypujemy garść naturalnej, chrupiącej granoli.
Kładziemy łyżkę serka naturalnego homogenizowanego lub jogurtu naturalnego gęstego.
Wylewamy żółtą masę z banana i mango, a na to truskawkowy mus z miodem.
Powtarzamy z resztą składników.
Wierzch deseru posypujemy chrupiącą granolą.
Podajemy od razu.
Pięknie wygląda. Muszę koniecznie przygotować dzisiaj podobny 🙂
Pięknie wygląda. Muszę koniecznie przygotować dzisiaj podobny 🙂