Kolejne pyszne danie pochodzące z książki “Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona Ramsay’a. Akurat ten bulion idealnie pasuje do tego kremu. Polecam.
Składniki:
(5-8 porcji)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 700 g selera (korzeń)
- 350 g ziemniaków
- 2 duże jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala)
- 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego)
- 50 ml śmietany 30%
- garść świeżego tymianku (tylko listki)
- wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały)
- 150 g sera z niebieską pleśnią (Stilton*)
- sól morska oraz świeżo mielony pieprz
* Ser Stilton jest typem pleśniowego sera angielskiego. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i dla wielu Brytyjczyków obowiązkowy składnik na Święta Bożego Narodzenia.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotować bulion warzywny wg. tego przepisu.
W garnku rozpuścić masło z olejem, dodać posiekaną cebulę. Smażyć przez 5-6 minut, do momentu gdy zmięknie i będzie szklista. Nie doprowadzić do przyrumienia cebuli.
W między czasie obrać seler i ziemniaki i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem. Dorzucić listki tymianku. Wymieszać.
Wlać bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, wlać sok z cytryny i gotować jeszcze z 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Zmiksować zupę blenderem na gładką, kremową konsystencję. Wmieszać śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać chlust wrzącej wody.
Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia.
Spróbować i przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem.
Rozlać zupę do gorących talerzy. Posypać pokruszonym serem pleśniowym.
Mmm, musiała być boska… Taka elegancka 🙂