K

Krem z selera z jabłkami i serem Stilton

Dodaj do Ulubionych

Kolejne pyszne danie pochodzące z książki “Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona Ramsay’a. Akurat ten bulion idealnie pasuje do tego kremu. Polecam.

Składniki:

(5-8 porcji)

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 700 g selera (korzeń)
  • 350 g ziemniaków
  • 2 duże jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala)
  • 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego)
  • 50 ml śmietany 30%
  • garść świeżego tymianku (tylko listki)
  • wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały)
  • 150 g sera z niebieską pleśnią (Stilton*)
  • sól morska oraz świeżo mielony pieprz

 

* Ser Stilton jest typem pleśniowego sera angielskiego. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i dla wielu Brytyjczyków obowiązkowy składnik na Święta Bożego Narodzenia.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej przygotować bulion warzywny wg. tego przepisu.

W garnku rozpuścić masło z olejem, dodać posiekaną cebulę. Smażyć przez 5-6 minut, do momentu gdy zmięknie i będzie szklista. Nie doprowadzić do przyrumienia cebuli.
W między czasie obrać seler i ziemniaki i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem. Dorzucić listki tymianku. Wymieszać.

Wlać bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, wlać sok z cytryny i gotować jeszcze z 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Zmiksować zupę blenderem na gładką, kremową konsystencję. Wmieszać śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać chlust wrzącej wody.
Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia.
Spróbować i przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem.
Rozlać zupę do gorących talerzy. Posypać pokruszonym serem pleśniowym.

 

zupa-krem-z-selera,-zupa-selerowo-ziemniaczany-z-jablkami-i-serem-plesniowym-z-niebieska-plesnia,-stilton,-gordon-ramsay2zupa-krem-z-selera,-zupa-selerowo-ziemniaczany-z-jablkami-i-serem-plesniowym-z-niebieska-plesnia,-stilton,-gordon-ramsay3

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz