K

Krem z selera z jabłkami i serem Stilton

Dodaj do Ulubionych

Kolejne pyszne danie pochodzące z książki “Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona Ramsay’a. Akurat ten bulion idealnie pasuje do tego kremu. Polecam.

Składniki:

(5-8 porcji)

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 700 g selera (korzeń)
  • 350 g ziemniaków
  • 2 duże jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala)
  • 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego)
  • 50 ml śmietany 30%
  • garść świeżego tymianku (tylko listki)
  • wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały)
  • 150 g sera z niebieską pleśnią (Stilton*)
  • sól morska oraz świeżo mielony pieprz

 

* Ser Stilton jest typem pleśniowego sera angielskiego. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i dla wielu Brytyjczyków obowiązkowy składnik na Święta Bożego Narodzenia.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej przygotować bulion warzywny wg. tego przepisu.

W garnku rozpuścić masło z olejem, dodać posiekaną cebulę. Smażyć przez 5-6 minut, do momentu gdy zmięknie i będzie szklista. Nie doprowadzić do przyrumienia cebuli.
W między czasie obrać seler i ziemniaki i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem. Dorzucić listki tymianku. Wymieszać.

Wlać bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, wlać sok z cytryny i gotować jeszcze z 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Zmiksować zupę blenderem na gładką, kremową konsystencję. Wmieszać śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać chlust wrzącej wody.
Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia.
Spróbować i przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem.
Rozlać zupę do gorących talerzy. Posypać pokruszonym serem pleśniowym.

 

zupa-krem-z-selera,-zupa-selerowo-ziemniaczany-z-jablkami-i-serem-plesniowym-z-niebieska-plesnia,-stilton,-gordon-ramsay2zupa-krem-z-selera,-zupa-selerowo-ziemniaczany-z-jablkami-i-serem-plesniowym-z-niebieska-plesnia,-stilton,-gordon-ramsay3

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *