Zdrowe lody bez białego cukru, jaj i śmietany. Proste lody jogurtowe jagodowo-truskawkowe z miodem. Ja użyłam mojego ulubionego miodu z czarnym bzem, ale można użyć innych miodów (wielokwiatowy, lipowy – lub inne łagodne w smaku).
Swoje lody robiłam w sorbetierze, ale i bez niej też można sobie poradzić (podałam dwa sposoby w przepisie).
Lody są na bazie jogurtu naturalnego. Użyte owoce to mrożone jagody, mrożone truskawki oraz garść świeżych borówek. Dzięki użyciu mrożonych owoców lody można podawać już po zmiksowaniu ich z jogurtem w malakserze, jako shake lub mrożone smoothie.
Jogurtowe lody jagodowo – truskawkowe
Składniki lodów:
- 2 x 400 ml jogurtu naturalnego bez cukru
- 300 g mrożonych jagód
- 400 g mrożonych truskawek
- garść świeżych borówek
- 3 czubate łyżki płynnego miodu (ja użyłam miodu z czarnego bzu) (ponad 100 g miodu)
Przygotowanie lodów:
- Jogurt przelać do misy malaksera (robot kuchenny z zamontowanymi nożami do siekania). Zmiksować z miodem.
- Wsypać mrożone jagody, mrożone truskawki, świeże borówki i wszystko zmiksować na gładką masę. Spróbować i ewentualnie dosłodzić miodem (na tym etapie można podawać jako chłodny shake).
- Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcjami producenta. Lody w miękkiej formie będą gotowe od razu po ok. 20 minutach, a w formie bardziej gęstej po kilku godzinach mrożenia (2-4 h).
- W przypadku braku maszyny do lodów, lody przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Jeśli nie chcecie w lodach wyczuwać dużych kryształków lodu: należy co godzinę (a najlepiej co 30 minut) wyciągnąć masę i miksować przez chwilę, po czym znów schować do zamrażalnika. Powtarzać ten krok przez 4-5 godziny. Później można zostawić lody do całkowitego schłodzenia.
- Lub po 4-5 godzinach mrożenia wyjąć porcje lodów z zamrażarki, odczekać chwilę, aż odtają a następnie zmiksować krótko w malakserze i wyłożyć do pucharków.
Ech ślinka cieknie :D. Pięknie podane 🙂
Pozdrawiam https://media3.giphy.com/media/xT77XWum9yH7zNkFW0/giphy-downsized-medium.gif
wyglądają wspaniale! 🙂 pyszny smak <3
dziękuję <3