Uwielbiam proste ciasta, szybkie w przygotowaniu i nie wymagające miksera. Takie właśnie jest to Proste ciasto z cynamonowym cukrem z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. Ja robiłam już dwa razy w przeciągu tygodnia 🙂 Pierwsze piekłam w wyższej temperaturze (175-180°C) i się zbytnio przypiekło, choć wszystkim częstowanym kompletnie to nie przeszkadzało 🙂 Za to te drugie wyszło idealne!
Polecam na nadchodzące święta.
Składniki ciasta:
- 80 g cukru + 3 łyżeczki cynamonu
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 120 ml oleju
- 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
- 1 szklanka jogurtu naturalnegoj
- 2 jaja
- 40 g orzechów włoskich
- 60 g żurawiny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170°C (grzałka góra-dół).
Podłużną foremkę w kilku miejscach maznąć masłem i wyłożyć papierem (użycie masła podziała jak klej i przyklei nam papier do formy).
W małym kubeczku wymieszać 80 g cukru z trzema łyżeczkami cynamonu. Odstawić.
W większej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wmieszać bakalie (orzechy i żurawinę).
W drugiej misce widelcem roztrzepać lekko jaja i wymieszać z olejem, śmietaną i jogurtem.
Do miski z mąką przelać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników (ciasto będzie gęste).
Na dno foremki wyłożyć 1/3 ciasta. Posypać 1/3 cynamonowego cukru.
Następnie przykryć kolejną częścią ciasta i znów posypać cukrem z cynamonem.
Wyłożyć ostatnio część ciasta i wierzch posypać pozostałą posypką.
Nożem zrobić nacięcie wzdłuż formy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z pieca, odczekać 10 minut i dopiero wyciągnąć z foremki. Studzić na kratce.
Przechowywać owinięte folią spożywczą, aby nie wysychało.
źródło: Zmodyfikowany przeze mnie przepis z Małej Cukierenki
Ach, to ciasto na pewno pachnie Świętami. 🙂