P

Proste ciasto z cynamonowym cukrem

Dodaj do Ulubionych

Uwielbiam proste ciasta, szybkie w przygotowaniu i nie wymagające miksera. Takie właśnie jest to Proste ciasto z cynamonowym cukrem z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. Ja robiłam już dwa razy w przeciągu tygodnia 🙂 Pierwsze piekłam w wyższej temperaturze (175-180°C) i się zbytnio przypiekło, choć wszystkim częstowanym kompletnie to nie przeszkadzało 🙂 Za to te drugie wyszło idealne!
Polecam na nadchodzące święta.

Składniki ciasta:

  • 80 g cukru + 3 łyżeczki cynamonu
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 120 ml oleju
  • 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
  • 1 szklanka jogurtu naturalnegoj
  • 2 jaja
  • 40 g orzechów włoskich
  • 60 g żurawiny

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 170°C (grzałka góra-dół).
Podłużną foremkę w kilku miejscach maznąć masłem i wyłożyć papierem (użycie masła podziała jak klej i przyklei nam papier do formy).

W małym kubeczku wymieszać 80 g cukru z trzema łyżeczkami cynamonu. Odstawić.

W większej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wmieszać bakalie (orzechy i żurawinę).
W drugiej misce widelcem roztrzepać lekko jaja i wymieszać z olejem, śmietaną i jogurtem.
Do miski z mąką przelać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników (ciasto będzie gęste).

Na dno foremki wyłożyć 1/3 ciasta. Posypać 1/3 cynamonowego cukru.
Następnie przykryć kolejną częścią ciasta i znów posypać cukrem z cynamonem.
Wyłożyć ostatnio część ciasta i wierzch posypać pozostałą posypką.
Nożem zrobić nacięcie wzdłuż formy.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z pieca, odczekać 10 minut i dopiero wyciągnąć z foremki. Studzić na kratce.
Przechowywać owinięte folią spożywczą, aby nie wysychało.

proste-ciasto-lyzka-mieszane-bez-miksera-z-cynamonem6proste-ciasto-lyzka-mieszane-bez-miksera-z-cynamonem2

 

źródło: Zmodyfikowany przeze mnie przepis z Małej Cukierenki

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *