C

Carpaccio z Ananasa z granatem, miętą i solą waniliową

Dodaj do Ulubionych

Carpaccio z Ananasa to wyjątkowo soczysty, zdrowy i łatwy deser owocowy. A na dodatek pięknie się prezentuje! Robi wrażenie wizualne i smakowe! Zaskoczył wszystkich ciekawym smakiem, a to dzięki obecności soli waniliowej. Tak. Tak. Soli 🙂 Zapewne niektórzy z Was słyszeli, iż dodatek soli np. do deseru czekoladowego podkreśla smak czekolady. Tak jest i w tym przypadku. Sól nadaje ciekawego smaku oraz sprawia, iż ananas staje się wyjątkowo soczysty i słodziutki. Oczywiście, aby sól zadziałała musimy dać jej trochę czasu 🙂 Warto więc deser przygotować na kilka godzin przed podaniem. Przepis z programu “Gordon Ramsay’s ultimate home cooking”

Składniki:

Przygotowanie:

Granat przeciąć na pół i wydrążyć ziarenka. (Ponoć łatwo same wypadają, gdy stuka się w skórkę granatu łyżką. Ale mnie to jakoś nie szło 😉 )
Ananasa obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Mają być półprzeźroczyste. Działanie soli zmiękczy łykowaty środek ananasa, więc nie trzeba go wydrążać. Pamiętać tylko należy, aby dać soli czas na działanie (deser przygotować kilka godzin przed podaniem).
Talerz posypać leciutko paroma szczyptami soli waniliowej. Nie za dużo. Tak delikatnie oprószyć.
Ułożyć plastry ananasa. Znów delikatnie oprószyć solą.
Posypać ziarenkami granatu.
Udekorować świeżą miętą drobno posiekaną.

Carpaccio z Ananasa podawać po kilku godzinach. Dzięki temu ananas nabierze ciekawego smaku, będzie soczysty i słodziutki, a twarde części odpowiednio zmiękną.
Duży ananas starcza na dwa talerze, jak na zdjęciach.

Carpaccio-z-Ananasa2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz