Zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami takimi jak: daktyle, żurawina, orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Pyszna, zdrowa, wegańska przekąska bez białego rafinowanego cukru, bez glutenu (w diecie BG należy użyć płatków owsianych bezglutenowych, a w przypadku diety wegańskiej – bez miodu) i bez pieczenia.
Batony lubię trzymać w zamrażalniku. Po wyjęciu z niego nie są zmrożone na kamień, mają idealną twardość do spożywania od razu. Trzymane w lodówce będą bardziej miękkie.
Polecam na piknik, na majówkę, w podróż, na drugie śniadanie do szkoły lub pracy (zabrać w pojemniku termoizolacyjnym i trzymać najlepiej w chłodzie, gdyż w cieple masło orzechowe się rozpuści). Batoniki można również upiec i polać polewą czekoladową. Przepis tutaj.
Wegańskie, zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami
Zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami takimi jak: daktyle, żurawina, orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Pyszna, zdrowa, wegańska przekąska bez białego rafinowanego cukru i bez glutenu (należy użyć płatków owsianych bezglutenowych).
Składniki:
- 100 g płatków owsianych (bezglutenowych w diecie BG)
- 60 g mleka kokosowego
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- 100 g gładkiego masła orzechowego - bez cukru i soli
- 6 daktyli (40 g)
- 1 łyżka żurawiny (15 g)
- 50 g orzechów (orzechy włoskie i nerkowca)
- 1 łyżka syropu klonowego (lub syropu z agawy lub miodu)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki włożyć do misy malaksera z zamontowanymi nożami do siekania i krótko zmiksować, czyli posiekać razem na grubo (masa na batony ma być klejąca i ma łatwo się formować).
- Masę przełożyć do foremek na batony lub uformować batoniki ręcznie. Schować do zamrażarki na 1 godzinę. Po tym czasie batony są gotowe do jedzenia. Niezjedzone batony przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (choć ja trzymam cały czas w zamrażarce - po wyjęciu nie są zmrożone na kamień i można je od razu zjadać). Spożyć w ciągu tygodnia.
- Batoniki można również upiec i polać polewą czekoladową. Przepis tutaj.
Jaka to jest forma? Zrobiłabym takie batony ale nie mam formy.
Ja akurat używałam formy z Tescomy Della Casa ( https://www.tescomapolska.pl/praska-do-zdrowych-batonikow-musli-della-casa ), ale jeśli nie masz formy i nie chcesz kupować, to możesz albo lepić batoniki ręcznie, albo masą wylepić małą foremkę do pieczenia (wyścieloną papierem – tak aby papier wystawał z blaszki). Jeśli nie masz małej formy, to wykładasz tylko jej część. Masa na batoniki ma lepiącą strukturę, więc łatwo wylepić np. pół blaszki lub ćwiartkę (w zależności jaką dużą foremkę masz). Zamrożoną masę wyciągasz z blaszki, chwytając za papier i kroisz 🙂 Polecam wykładać masę na grubość ok. 2 cm. Pamiętać należy, by masę dociskać mocno (aby batoniki się nie rozpadły).
Dziękuję za odpowiedz 🙂 ta forma na batony świetna jest! Bedę musiała kupić sobie taką 🙂 mogę użyć mleko migdałowe?
Myślę, że tak