Czekoladowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady, kokosem i malinami (użyłam mrożonych) oblane czekoladową polewą z czekolady mlecznej i dżemu malinowego, to moje kolejne szybkie ciasto BEZ MIKSERA.
Przepyszne połączenie czekolady i malin, wykończone polewą z nutą malinową. Tworząc takie ciasta, zaczynam się zastanawiać po co mam wracać do ciast ucieranych, długo miksowanych, na które w ogóle nie mam czasu, ani ochoty 🙂 A te bez miksera nie dość, że szybko się przygotowuje (wystarczy wymieszać ze sobą składniki) to jeszcze są tak smaczne, tak mięciutkie i tak wilgotne, że trudno im się oprzeć 🙂
Dzisiejsze “Czekoladowe ciasto kokosowe z malinami bez miksera” bije jak na razie wcześniejsze moje ciasta bez miksera na głowę, głównie ze względu na wilgotny kokos, obłędną polewę czekoladową i połączenie malin z czekoladą. Koniecznie wypróbujcie!
Po inne przepisy na Ciasta Czekoladowe zapraszam tutaj, a po przepisy na Ciasta z owocami – tutaj.
Czekoladowe ciasto kokosowe z malinami bez miksera
Proste i szybkie w przygotowaniu czekoladowe ciasto z kokosem i malinami, oblane czekoladową polewą z czekolady mlecznej i dżemu malinowego. BEZ MIKSERA!
Składniki czekoladowego ciasta kokosowego z malinami:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 czubate łyżeczki gorzkiego kakao
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jaja
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka + 1 łyżka octu z białego wina
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 50 g czekolady gorzkiej 70% drobno posiekanej
- 3/4 szklanki cukru
- 135 g mrożonych malin (bez rozmrażania)
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 60 g słodkiej śmietanki 18%
- 4 czubate łyżeczki dżemu malinowego
- wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę wymieszać z sodą, kakao i solą. Odstawić na bok.
- 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 czubate łyżeczki gorzkiego kakao
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- Do drugiej miski wbić jaja, wlać olej, mleko wymieszane z octem. Wsypać cukier, czekoladę i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam) tylko do połączenia składników.
- 2 jaja
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka + 1 łyżka octu z białego wina
- 3/4 szklanka cukru
- 50 g czekolady gorzkiej 70% drobno posiekanej
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- Do mokrych składników przesiać mąkę z sodą, solą i kakao i krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciastem napełnić formę. Rozłożyć warstwę mrożonych malin. Od razu wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto czekoladowe z kokosem i malinami polać polewą czekoladową (W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę. W kubku wymieszać dżem ze śmietanką. Dodać do roztopionej czekolady i wszystko wymieszać, do uzyskania gładkiej polewy). Udekorować wiórkami kokosowymi.
Maliny zawsze i wszędzie, lecz w tej kompozycji jeszcze nie próbowałam. Piekne zdjęcia
Co za ciasto… co za zdjęcia… przepysznie 😉