Surowa tarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia, którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku rafinowanego cukru, bez glutenu (jeśli wykorzystacie bezglutenowe płatki owsiane), bez nabiału, bez mąki. Spód do tarty przygotowany jest ze zmiksowanych orzechów włoskich, płatków owsianych, łyżki kakao i suszonych owoców, takich jak suszone śliwki, suszone morele i suszone daktyle.
Nadzienie tarty to zmiksowane mrożone maliny z namoczonymi orzechami nerkowca (oczywiście w sezonie możecie użyć świeżych malin). Spód do tarty oraz orzechy nerkowca można przygotować wieczorem, a na drugi dzień położyć krem. Do przygotowania tego zdrowego deseru należy użyć namoczonych wcześniej bakalii. Najlepiej wieczorem zalać bakalie wodą i moczyć całą noc.
Jeśli nie chcecie jednak tyle czekać, możecie bakalie zalać wodą, pogotować z 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, a następnie ostudzić i odcedzić (dotyczy to zarówno nerkowców, jak i suszonych owoców). Aby ciasto było sztywne i gładko się kroiło na kawałki, powinno je się chłodzić w zamrażarce. Ja jednak w zamrażarce miejsca nie miałam, więc swoje tarty chłodziłam w lodówce.
Przyznam się szczerze, że po raz pierwszy robiłam tzw. “surowe ciasto”. Samo słowo “surowe” skutecznie mnie odstraszało i nie wiem czemu, nie docierało do mnie, że nie ma tam żadnych surowych składników, których na surowo się nie jada. Dlatego dość długo do ciast wegańskich nie umiałam się przekonać. Jednak jakież było moje zdziwienie, kiedy skosztowałam tego deseru 🙂 Pychotka 🙂 Jedynie co może przeszkadzać, to niezbyt gładki krem, który ma strukturę grudkową.
Surowa tarta z malinami – bez glutenu, bez mąki, bez cukru, bez nabiału
Wegańska surowa tarta z malinami bez pieczenia, bez rafinowanego cukru, bez glutenu, bez mąki, bez nabiału. Z orzechami, bakaliami i płatkami owsianymi.
Składniki czekoladowego spodu:
- 5 suszonych daktyli bez pestek
- 2 suszone morele
- garść suszonych śliwek (ok. 70 g)
- 1/4 szklanki (50 ml) soku z aloesu (lub soku z jabłek lub samej wody)
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 czubata łyżka kakao (15 ml)
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
Skłaniki nadzienia:
- 1 szklanka nerkowców (namoczonych w wodzie przez 6 godzin lub całą noc)
- 1/4 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 1 szklanka mrożonych malin
Przygotowanie
- Daktyle, morele i śliwki wrzucić do rondelka zalać sokiem lub wodą. Odstawić na kilka godzin do namoczenia (można na całą noc) lub, jeśli nie chcecie czekać - zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Ostudzić.
- 5 suszonych daktyli bez pestek
- 2 suszone morele
- garść suszonych śliwek (ok. 70 g)
- 1/4 szklanki (50 ml) soku z aloesu (lub soku z jabłek lub samej wody)
- Do misy malaksera wrzucić odcedzone i ostudzone suszone owoce, dodać płatki owsiane, orzechy włoskie, kakao, syrop klonowy, sól. Zmiksować do uzyskania lepiącej masy. Masą wyłożyć spód foremek (użyłam 3 małe tartaletki, ale można użyć okrągłej, małej tortownicy z odpinaną obręczą), wysmarowanych odrobiną oleju kokosowego. Wstawić do lodówki na minimum 30 (można na całą noc) lub do zamrażarki na 20 minut.
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 czubata łyżka kakao (15 ml)
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- Przygotowanie nadzienia: Nerkowce namoczyć w wodzie przez minimum 6 godzin (można na całą noc) lub zalać wodą, tylko do poziomu orzechów, zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować ok. 5 minut. Ostudzić. Następnie odcedzić, przepłukać świeżą wodą i znów odcedzić. Wsypać do misy malaksera, dodać mleko i olej kokosowy, miód, 2 łyżki soku z cytryny, ziarenka wanilii. Zmiksować. Dodać mrożone maliny i zmiksować na jak najgładszą masę (jeśli nie mamy profesjonalnego robota, zapewne nie uzyskamy idealnie gładkiego kremu- uzyskamy strukturę grudkowatą). Spróbować. Jeśli krem jest mdły, dodać kolejną łyżkę soku z cytryny. Jeśli krem jest za mało słodki, można dodać więcej miodu (aczkolwiek pamiętać należy, iż podajemy krem na słodkim spodzie).
- 1 szklanka nerkowców
- 1/4 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 1 szklanka mrożonych malin
- Gotową masę wyłożyć na czekoladowy spód. Można spożywać od razu lub schłodzić, aby masa lekko stężała (najlepiej się prezentuje i kroi ciasto wyjęte z zamrażarki - należy tylko odczekać z 15 minut przed konsumpcją) . Przed podaniem posypać świeżymi malinami lub mrożonymi. Ja dodatkowo udekorowałam płatkami kokosa i liofilizowanymi malinami.