Kruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany słoik, będą wspaniałym i pięknie wyglądającym prezentem dla bliskiej osoby. Kruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne 🙂
Składniki kruchych makowych gwiazdek:
(około 20 dużych gwiazdek lub 30 średnich)
- 100 g zimnego masła (82% tłuszczu)
- 50 g cukru
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego ekstraktu z wanilii)
- skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej i wyszorowanej)
- 1 łyżka suchego maku
- 150 g mąki pszennej
Przygotowanie kruchych makowych gwiazdek:
Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem do ciasta kruchego wsypać cukier i dodać zimne masło pokrojone w kostkę.
Mieszać na średnich obrotach, aż cukier równomiernie się rozprowadzi w maśle, a masło stanie się jaśniejsze.
Wmieszać mak, sól, skórkę startą z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Dodać mąkę i chwilę mieszać, a następnie szybko zagnieść rękoma kulę. Spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
W tym czasie włączyć piekarnik na 175°C.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy płatami papieru do pieczenia, odklejając co chwila papier od ciasta, na grubość ok. 4 mm (dzięki wałkowaniu pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia nie musimy podsypywać ciasta mąką, które z kleiłoby się do blatu i wałka. A im więcej mąki tym ciasto twardsze).
Powykrawać gwiazdki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec partiami około 8 minut (ciasteczka wyciągane z pieca będą miękkie, ale będą twardniały w miarę studzenia).
Zostawić je na blaszce na 5 minut, a następnie przenieść na kratkę i ostudzić.
Kruche makowe gwiazdki zachowają świeżość do tygodnia odpowiednio przechowywane.