C

Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera

Jeśli przypadło Wam do gustu Proste i szybkie ciasto cytrynowe bez miksera, którego przepis podawałam jakiś czas temu na blogu, to być może spodoba Wam się dzisiejsze Ciasto cytrynowe z lemon curd, również bez miksera.
Lemon curd
to przepyszny krem cytrynowy, idealny do ciast, ciasteczek, gofrów, naleśników czy deserów. Przekładam nim moje szybkie ciasto cytrynowe, a całość łagodzę błyskawiczną, domową śmietaną w spray’u. Gotowych śmietan w spray’u Wam nie polecam. Są pełne chemii i mają niewiele wspólnego ze śmietaną (pełne są zagęstników, stabilizatorów, sztucznych aromatów, np. wanilina (nie mylić z wanilią!), która znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych).

Do przygotowania domowej śmietany w spray’u potrzebujecie tylko śmietanki 30-36% oraz syfonu. Schłodzoną śmietankę wlewamy do syfonu i mamy błyskawiczną bitą śmietanę. Syfon ze śmietaną trzymamy w lodówce i używamy kiedy potrzebujemy. No super sprawa! I w końcu nie muszę się męczyć z ubijaniem małej ilości śmietany do kawy czy deserów! Jednorazowy nabój do syfonu to koszt ok. 1-2 zł, więc jeśli dodamy do tego koszt śmietanki, to wyjdzie nam nawet dwa razy taniej niż kupna śmietana w spray’u. Do tego nie mamy w gratisie żadnych śmieci. Oczywiście w syfon trzeba zainwestować, ale jest to opłacalna inwestycja.

W syfonie możecie przygotować również słodzoną bitą śmietanę (ja do tego ciasta cytrynowego polecam jednak używać bez cukru) – wystarczy tylko przed wlaniem do syfonu wymieszać śmietankę z cukrem pudrem.

“Ciasto cytrynowe z lemon curd – bez miksera”, to pyszne ciasto, obłędnie cytrynowe i idealne dla tych, którzy nie lubią słodkich deserów.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz