Przepyszne, proste i szybkie Ciasto z rabarbarem i kruszonką, które zrobicie bez użycia miksera to moja kolejna, własna receptura z jakiej jestem mega dumna 🙂 Nie trzeba składników wyciągać wcześniej z lodówki, nie trzeba niczego ucierać czy miksować. Wystarczy tylko wymieszać, pokroić i upiec.
Połączenie kwaskowatego rabarbaru z lekko cytrynowym mięciutkim ciastem i chrupiącą, słodką kruszonką jest po prostu niebiańskie. Ciasto po upieczeniu znika w mgnieniu oka. Trudno mu się oprzeć. Koniecznie wypróbujecie i dajcie znać czy prostota przygotowania i smak “Ciasta z rabarbarem i kruszonką” przypadły Wam do gustu 🙂
Ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera
Proste i szybkie "Ciasto z rabarbarem i kruszonką" bez miksera. Mięciutkie, delikatne, pyszne! Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- 1 szklanka maślanki
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
- sok i skóra z 1 całej cytryny, wyszorowanej i sparzonej
- 3/4 szklanka cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
Składniki kruszonki:
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 140 g mąki pszennej tortowej
Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować kruszonkę: masło rozpuścić w rondelku, następnie wsypać cukier a chwilę później mąkę. Wszystko wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić.
- Rabarbar umyć, częściowo obrać, osuszyć ręcznikiem i pokroić w 7 mm kawałki.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Odstawić na bok.
- Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały niewielkie grudki 🙂
- Ciastem napełnić formę. Ułożyć rabarbar na wierzchu ciasta, posypać kruszonką. Wstawić od razu do nagrzanego pieca.
- "Ciasto z rabarbarem i kruszonką" piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: ciasto pieczone w innej formie, np. w tortownicy - gdzie powierzchnia jest mniejsza - może wymagać więcej czasu, nawet 10-15 minut więcej, dlatego sprawdzajcie patyczkiem stopień upieczenia).