P

Piersi z kurczaka z sosem borowikowo-serowym z pieczonymi ziemniakami

Dodaj do Ulubionych

Pieczone w piecu piersi z kurczaka podane z pysznym sosem grzybowym, którego sekretnym składnikiem jest mało znany, ale łatwo dostępny ser Chaource (kupiłam w Tesco pod marką własną). Do tego  chrupiące ziemniaczki z pieczoną cebulką i cytryną (tak, tak – cytryną 🙂 ). Polecam na świąteczny obiad. 

Składniki na pieczone ziemniaki:

(5 porcji)

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki suszonego majeranku (lub oregano)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1-3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 czerwone cebule
  • 1 cytryna dobrze sparzona i wyszorowana
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

 

Składniki na piersi:

  • 5 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

 

Sos borowikowo-serowy:

  • 40 g suszonych borowików
  • 1 cebula (dałam czerwoną)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 1 ser chaource
  • 200 g śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
Grzyby umieść w rondelku lub miseczce i zalej gorącą wodą. Ostaw na 30 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużego rondla z posoloną zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień i gotuj przez 8 minut.
Odcedź ziemniaki na dużym sicie. Przełóż do miski. Posyp majerankiem, kminkiem. Dodaj tymianek, cytrynę pokrojoną w kawałki razem ze skórką (pestki wyrzuć), pokrojony w plastry czosnek oraz pokrojoną w mniejsze kawałki czerwoną cebulę. Przypraw solą i pieprzem. Podrzucając wszystko w misce wymieszaj wszystko ze sobą. Następnie polej olejem i podrzuć ponownie parę razy (jeśli będzie to problem, to po prostu wymieszaj wszystko łyżką). Odstaw na 5 minut, aby odparowały.
Przełóż do naczynia ceramicznego i piecz bez przykrycia 40-45 minut obracając od czasu do czasu.

Piersi z kurczaka umyj, osusz, oczyść i dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj łyżkę masła i gdy zacznie się pienić umieść piersi. Smaż na średnim ogniu, na złoty kolor po 2 minuty z każdej strony.
Obsmażone piersi wyłóż na talerz, a większość tłuszczu odlej do kubeczka na później.

Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Podlej odrobiną tłuszczu z kubeczka. Smaż przez chwilę (1-2 minuty), a następnie dodaj namoczone i odsączone dobrze grzyby (w przypadku dużych grzybów pokrój je na mniejsze kawałki). Dodaj resztę zostawionego tłuszczu. Smaż, mieszając około 2 minut. Dodaj bulion, śmietankę. Zagotuj. Zmniejsz ogień. Nie przykrywaj.

Ser chaource obierz ze skóry i wmieszaj do sosu. Redukuj sos przez około 5 minut lub dłużej (sos będzie rzadki, ale po wyłączeniu ognia zacznie gęstnieć). Na koniec dodaj tymianek i przypraw pieprzem. Ściągnij z ognia. Wykładany sos na talerz nie może być gorący, lecz ciepły (ma lepszy smak i gęstszą konsystencję).

Na 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dodaj do pieca piersi, ułożone na kratce nad ziemniakami (spadający tłuszcz z piersi trafi do ziemniaków).
Piecz przez 8-10 minut w zależności od grubości piersi (moje były bardzo grube, więc po 8 minutach były w środku lekko niedopieczone). Wyjmij na talerz i odczekaj 2 minuty przed krojeniem.
Pokrój, ułóż na talerzach razem z sosem i ziemniakami.

piersi-z-kurczaka-z-sosem-borowikowo-serowym-z-pieczonymi-ziemniakami,-obiad-swiateczny3

piersi-z-kurczaka-z-sosem-borowikowo-serowym-z-pieczonymi-ziemniakami,-obiad-swiateczny2

Na podstawie przepisu Pascala z Kuchni Lidla z moimi zmianami

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *