Proste i szybkie ciasto cytrynowe, które przygotujecie bez użycia miksera. Mięciutkie, wilgotne, sprężyste. Idealne do popołudniowej kawki. Idealne, kiedy mają zjawić się niespodziewani goście. Ciasto piekę w standardowej keksówce, ale sprawdzi się również forma na babkę (czas pieczenia może wówczas ulec zmianie). Z kolei z połowy porcji możecie upiec Cytrynowe Muffiny 🙂 Ciasto cytrynowe posypuję cukrem pudrem, ale również będzie pyszne z cytrynowym lukrem (przepis znajdziecie tutaj) lub bitą śmietaną. Polecam!
Proste ciasto cytrynowe – bez miksera
Proste i szybkie ciasto cytrynowe bez miksera, bez masła. Mięciutkie, wilgotne, sprężyste. Idealne, kiedy mają zjawić się niespodziewani goście.
Składniki prostego ciasta cytrynowego:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 jaja
- sok z całej cytryny
- skórka starta z 2 cytryn (bez białej skórki - albedo), wyszorowanej i sparzonej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
Przygotowanie prostego ciasta cytrynowego:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Podłużną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Odstawić na bok.
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- 1 szkl. maślanki
- 2 jajo
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (120 g)
- skórka starta z 2 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanki cukru
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciastem napełnić formę. Zrobić nacięcie nożem przez środek. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Przed wyjęciem z formy odczekać 5 minut, a następnie studzić na kratce. Ostudzone ciasto cytrynowe posypać cukrem pudrem. Ciasto będzie jeszcze lepsze z lukrem cytrynowym.
Czy można czymś zastąpić maślankę? Niestety w Portugalii ciężko ją dostać
Można. Szklankę maślanki zastąpisz szklanką mleka z 1 łyżką octu z białego wina. Do szklanki z mlekiem wlej ocet i odstaw na 5-10 minut. Po tym czasie mleko lekko się zetnie. Pozdrawiam Portugalię 😀
Pingback:Proste ciasto z truskawkami bez miksera | Moja Delicja
Dzien dobry! A czy na wierzch cuasta moge polozyc truskawaki i borowki? Dziekuje za odpoiwiedz! 🙂
Pewnie, że tak. Tylko nie za dużo. Możesz zrobić nawet z kruszonką, jeśli chcesz i w szerszej formie 🙂 Tu masz przepis: https://www.mojadelicja.pl/proste-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka-bez-miksera/
Wymień tylko rabarbar na truskawki 🙂 Pozdrawiam!
Robilam. Przepyszne!!!!!! i mega proste ! Dzieki!!!