Deser na śniadanie? Czemu nie 🙂 Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano bez niego, możecie domową granolę szybko przygotować na patelni.
Płatki owsiane przesmaża się na oleju kokosowym, następnie dodaje odrobinę miodu (w diecie wegańskiej należy zastąpić miód syropem klonowym lub z agawy). Gdy całość się ze złoci zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, płatki migdałów i jagody goji (lub żurawinę albo rodzynki).
Otrzymujemy chrupiącą, szybką, domową granolę. Na dodatek pyszną i zdrową. Gdy podamy ją w towarzystwie jogurtu naturalnego i malin (o tej porze używam mrożonych) w kieliszku do martini, to zafundujemy sobie zdrowe i pięknie wyglądające śniadanko. Idealnie się nada na śniadanie we dwoje. Możecie takim deserem zaskoczyć swoje połówki w Walentynki.
Szybką granolę z cynamonem i jogurtem możecie również zabrać do pracy lub szkoły albo zaserwować na deser. Polecam!
Szybka granola z cynamonem i jogurtem, czyli szybki i zdrowy deser na śniadanie
Szybka granola z płatków owsianych smażona na zdrowym oleju kokosowym z dodatkiem miodu, cynamonu, płatków migdałów i jagód goji. Szybki i zdrowy deser.
Składniki szybkiej granoli z patelni:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (ok. 10 g)
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka miodu (lub syropu klonowego/z agawy)
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1 łyżka jagód goji (ewentualnie żurawiny lub rodzynek)
Dodatkowo:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (zwykłego lub wegańskiego)
- garść mrożonych malin (w sezonie świeżych)
- kilka liofilizowanych truskawek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Wsypać płatki. Smażyć na niedużym ogniu, mieszając aż się płatki lekko zarumienią.
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (ok. 10 g)
- 5 łyżek płatków owsianych
- Wlać miód, wymieszać i bardzo krótko przesmażyć. Jak tylko miód się skarmelizuje (uważać, aby nie przypalić bo całość będzie gorzka) zdjąć z ognia, dodać cynamon, wsypać jagody goji i płatki migdałów. Wymieszać i przełożyć na głęboki talerz do ostudzenia.
- 1 łyżeczka miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1 łyżka jagód goji (ewentualnie żurawiny lub rodzynek)
- Składanie deseru: Na dno kieliszka wyłożyć jogurt naturalny, posypać kilkoma łyżkami cynamonowej granoli. Udekorować mrożonymi malinami i liofilizowanymi truskawkami. Odstawić na 10 minut (po tym czasie maliny się odmrożą) a następnie podawać.