Od kiedy odkryłam jakiś czas temu granolę robioną na patelni – czyli domowe Musli Crunchy bardzo często jej używam. Jest błyskawiczna do przygotowania, chrupiąca, słodka i zdrowa. Uwielbiam ją z mlekiem sojowym lub z jogurtem naturalnym.
Świetna jest również jako posypka do wszelkich deserów, koktajli czy lodów, i to właśnie w tej postaci użyłam ją do przygotowania dzisiejszego przepisu. “Zdrowy deser z jogurtem, mrożonymi jagodami i granolą” jest banalny do przygotowania.
Ja lubię wieczorem na dno małych słoiczków wsypać warstwę mrożonych owoców, polać miodem i schować do lodówki. Rano dodaję warstwę jogurtu, posypuję granolą i mam gotowe śniadanko. Deser w słoiczku można również zabrać do pracy lub szkoły. Wówczas granolę pakujemy osobno i posypujemy przed samym spożyciem (inaczej zmięknie). Polecam!
Zdrowy deser z jogurtem, mrożonymi jagodami i granolą
Zdrowy deser z jogurtem, mrożonymi jagodami, miodem i domową granolą z patelni, to pyszne śniadanie w słoiczku, które możemy zabrać do szkoły lub pracy.
Składniki:
- 130 g jogurtu naturalnego bez cukru, gęstego
- garść mrożonych jagód
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 4 łyżki domowej granoli (polecam szybką granolę z patelni)
Przygotowanie
- Przygotowanie deserków do pracy/szkoły: wieczorem dnia wcześniejszego na dno dwóch małych słoiczków wyłożyć ok. 2 cm warstwę mrożonych jagód. Polać płynnym miodem. Zakręcić nakrętką i wstawić do lodówki.
- Rano napełnić słoiczki jogurtem naturalnym, zostawiając miejsce na granolę, zamknąć. Porcję granoli przełożyć do osobnego pojemniczka. W pracy/szkole bezpośrednio przed konsumpcją posypać jogurt granolą.
- Przygotowanie deserków do bezpośredniego spożycia: na dno dwóch małych słoiczków wyłożyć ok. 2 cm warstwę mrożonych jagód. Polać płynnym miodem. Zakręcić nakrętką. Zostawić na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej, aż jagody rozmrożą się i puszczą sok (na ok. 1 h lub krócej lub dłużej - w zależności o temperatury).
- Przed podaniem napełnić słoiczki jogurtem naturalnym, zostawiając miejsce na granolę, posypać granolą i podawać.
Pingback:Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem | Moja Delicja