O matko, jakie to było pyszne 🙂 Obiad przygotowany późnym wieczorem, aby na drugi dzień mieć do pracy, został w połowie skonsumowany 🙂 Zaczęło się od próbowania, a skończyło na paru dokładkach 🙂
Jednogarnkowe proste danie z batatami, ciecierzycą, czerwoną papryką z dodatkiem jarmużu, to zdrowy obiad pełny wartościowych składników, łatwy do przygotowania.
Idealnie rozgrzewa i syci w zimowe, chłodne dni. Można go jeść bez dodatków lub w towarzystwie ryżu, chrupiącej bagietki lub kaszy. Jeśli zmniejszycie ilości chilli otrzymacie danie dla dzieci. Polecam!
Jednogarnkowe proste danie z batatami i ciecierzycą
Jednogarnkowe proste danie z batatami, cieciorką, czerwoną papryką z dodatkiem jarmużu. Zdrowy obiad pełny wartościowych składników, łatwy do przygotowania.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 małe pory (białe części)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 szczypty soli
- 3 nieduże ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 płaskiej łyżeczki mielonej ostrej papryki chilli
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 350 ml wody
- 2 nieduże słodkie ziemniaki - bataty (ok. 430 g)
- 2 czerwone papryki
- skórka i sok z pomarańczy (sparzonej i dobrze wyszorowanej)
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- kilka garści jarmużu bez łodyg (opcjonalnie)
- garść natki pietruszki
Przygotowanie jednogarnkowego prostego dania z batatami i ciecierzycą:
- Obraną cebulę pokroić w piórka a umyte pory w plasterki. W szerokim rondlu lekko rozgrzać olej, wrzucić cebulę z porem, dodać sól i dusić 10 minut bez rumienienia.
- 1 duża cebula
- 2 małe pory (białe części)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 szczypty soli
- Dodać czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Wsypać mielone przyprawy (kmin rzymski, kolendrę, cynamon, paprykę ostrą). Wymieszać. Przesmażyć na małym ogniu przez 1 minutę.
- 3 nieduże ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 płaskiej łyżeczki mielonej ostrej papryki chilli
- Dodać krojone pomidory. Do puszki po pomidorach wlać wodę, wymieszać a następnie dolać do potrawy.
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 350 ml wody
- Dorzucić pokrojone w kostkę obrane bataty i czerwoną paprykę. Dodać skórkę startą z pomarańczy oraz sok, i odsączoną ciecierzycę (płyn z puszki po ciecierzycy - tzw. aqufeba zachować). Wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 25-30 minut lub do momentu kiedy bataty będą miękkie. Pod koniec gotowania spróbować i ewentualnie przyprawić solą.
- 2 nieduże słodkie ziemniaki - bataty (ok. 430 g)
- 2 czerwone papryki
- skórka i sok z pomarańczy (sparzonej i dobrze wyszorowanej)
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- Jeśli używany jest jarmuż, to należy go wrzucić na ostatnie 3 minuty gotowania. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
- kilka garści jarmużu bez łodyg (opcjonalnie)
- garść natki pietruszki
Witam. Dziś mam w planach przygotować to danie na obiad 🙂 Pytanko : piszesz – (płyn z puszki po ciecierzycy – tzw. aqufeba zachować) w jakim celu ? Nie doczytałam 🙂 Pozdrawiam 🙂 Marysia