O

Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi

Dodaj do Ulubionych

Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi zrobiłam mojej 3-letniej Córci, która zaniosła je do przedszkola z okazji swoich 3 urodzin. Muffiny są zdrowe, pożywne i bez cukru. Naturalnym słodzikiem jest bowiem dobrej jakości miód. Muffiny zawierają płatki owsiane, jogurt naturalny oraz wspomnianą wyżej suszoną morelę i posiekane orzechy włoskie. Na dodatek muffinki robi się szybko i bez użycia miksera. Gorąco polecam, aby wszystkie mamy właśnie takimi łakociami raczyły swoje pociechy!

Składniki:

(12 muffin)

  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 180 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g suszonych moreli drobno pokrojonych
  • 1 jajko
  • 120 g miodu
  • 65 g oleju

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół).
Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Jogurt naturalny wymieszaj z płatkami owsianymi i odstaw na chwilę.
W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, orzechami i morelami suszonymi.
W drugiej misce rozbełtaj jajko, wymieszaj z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie.
Połącz wszystkie składniki ze sobą.

Formę muffinkową wypełnij ciastem.
Piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Owsiane muffinki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe …

zdrowe-owsiane-muffinki-z-suszona-morela-i-orzechami-2zdrowe-owsiane-muffinki-z-suszona-morela-i-orzechami-3

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *