Moje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio “Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy“. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem smakuje jak popularne sklepowe CiniMinis), za szybkość w przygotowaniu (mogę ją zrobić rano w parę minut), za słodycz, pochodzącą od miodu oraz za niebywałą chrupkość.
Szybko i bardzo prosto się ją przygotowuje. Wystarczy na patelni rozpuścić odrobinę oleju kokosowego, wsypać płatki płatki owsiane i uprażyć, aż nabiorą jasnego, złotego koloru. Potem dodaje się miód, po chwili zestawia się z ognia i miesza z dodatkami takimi jak cynamon, płatki migdałów i jagody goi (lub żurawina czy rodzynki).
Granola szybko ostyga i robi się bardzo chrupiąca. Można ją podawać z dowolnymi dodatkami: z mlekiem, jogurtem, sokami, owocami, koktajlami, lodami. Jeśli chcecie sprawić przyjemność swojej bliskiej połowie podajcie granolę w kieliszku, np. z jogurtem naturalnym.
Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy
Szybka granola z patelni, czyli przepis na domowe Musli Crunchy. Zdrowa, pożywna, cynamonowa granola z płatków owsianych, płatków migdałów i jagód goji.
Składniki szybkiej granoli z patelni (domowego musli crunchy):
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (ok. 10 g)
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1 łyżka jagód goji (ewentualnie żurawiny lub rodzynek)
Przygotowanie szybkiej granoli z patelni (domowego musli crunchy):
- Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Wsypać płatki. Smażyć na niedużym ogniu, mieszając aż się płatki lekko zarumienią.
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (ok. 10 g)
- 5 łyżek płatków owsianych
- Zmniejszyć ogień do minimum, wlać miód lub syrop, wymieszać i bardzo krótko przesmażyć. Jak tylko miód się skarmelizuje (uważać, aby nie przypalić bo całość będzie gorzka) zdjąć patelnię z ognia.
- 1 łyżeczka miodu
- Następnie dodać cynamon, wsypać jagody goji i płatki migdałów. Krótko wymieszać i przełożyć na głęboki talerz do ostudzenia.
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1 łyżka jagód goji (ewentualnie żurawiny lub rodzynek)
- W miarę studzenia płatki będą robić się twardsze i chrupiące. Podawać z owocami, mlekiem roślinnym lub zwykłym, jogurtem, stosować jako posypkę do lodów, koktajli.
Pingback:Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem | Moja Delicja