Domowy likier kawowy bez nabiału (bez mleka czy śmietanki). Inspiracją do jego stworzenia był popularny meksykański słodki likier kawowy o nazwie Kahlua. Likier kawowy możemy pić samodzielnie lub wykorzystywać w drinkach.
Najpopularniejszy to Czarny Rosjanin (Black Russian) – drink składający się z wódki i likieru kawowego, podawany w szklance z lodem. Jeśli dodamy do niego śmietankę otrzymamy Białego Rosjanina (White Russian).
Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa
Likier kawowy bez nabiału, taka domowa Kahlua. Słodki likier na spirytusie z kawą i domowym ekstraktem waniliowym. Świetny do drinków lub deserów.
Składniki na likier kawowy Kahlua:
- 350 ml wody
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- 175 g zwykłego cukru
- 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 ml spirytusu
- 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
Przygotowanie likieru kawowego Kahlua:
- Wodę zagotować w rondelku. Zestawić z ognia. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia. Następnie wsypać kawę i wszystko dokładnie wymieszać. Ostudzić.
- Wlać spiritus i domowy ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Likier kawowy przelać do butelki. Odstawić na minimum 24 h.
- Likier kawowy Kahlua możemy pić samodzielnie lub wykorzystać w przygotowaniu wielu drinków. Świetnie się sprawdzi również do nasączania ciast.