Nasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje).
Ponieważ po ostatnim pieczeniu wieńca zostały mi drożdże postanowiłam upiec chałkę, a że pod choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy, czyli “Wieniec drożdżowy z Nutellą“.
Do prezentowanej na zdjęciach wersji użyłam ok. 300 g nutelli, czyli prawie cały słoiczek. Ciasto wyszło “obłędnie” nutellowe, słodkie, że hej 🙂 Nawet były głosy, że jest za słodkie, ale mimo to, cały wieniec zniknął do rana 🙂 Jeśli jednak wolicie trochę mniej się “zasłodzić” dajcie kremu mniej, bardziej cieniutką warstwą i smarujcie mniej szczelnie.
Jeśli lubicie ciasta drożdżowe w kształcie wieńca, to polecam oprócz wspomnianego wyżej “Wieńca z makiem” – “Wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami“.
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą
Obłędnie nutellowe, obłędnie czekoladowe ciasto drożdżowe z nutellą. Drożdżowy wieniec z nutellą, to ciasto zdecydowanie dla wszystkich amatorów słodkiego.
Składniki ciasta drożdżowego z nutellą:
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka + 50 g cukru
- 80 g masła + 20 g
- 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
- 1 jajo + 1 żółtko
- spora szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
- 1 mały słoiczek nutelli (200g - 300 g)
- 20 g orzechów laskowych
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru
- 2-4 łyżki zimnej wody
Przygotowanie ciasta drożdżowego z nutellą:
- Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała, czyli ok. 37°C (jeśli nie macie termometru, łatwo sprawdzicie temperaturę umieszczając parę kropli mleka na wew. przegubie dłoni: jeśli krople nie będą ani za zimne, ani zbyt ciepłe, tzn. że mają odpowiednią temperaturę).
- 250 ml mleka
- Do dużego kubka wlać połowę podgrzanego mleka -125 ml, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać, przykryć spodeczkiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 15 minut (po tym czasie drożdże powinny "ruszyć", spienić się). Masło rozpuścić.
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki
- 80 g masła
- Do dużej misy przesiać mąkę, wlać spienione drożdże, dodać cukier, sól, wbić jajo i żółtko, wlać pozostałe mleko oraz roztopione masło (nie gorące, lekko ciepłe). Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką) na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- spora szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
- 1 jajo + 1 żółtko
- Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać a następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta o wymiarach ok. 40x60 cm.
- Ciasto posmarować nutellą (jeśli chcecie wersję bardzo nutellową widoczną na zdjęciach i obłędnie słodką dajcie ok. 300 g, jeśli wolicie mniej słodkie dajcie mniej, smarujcie cieniej i mniej "szczelnie"). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem przeciąć wzdłuż na pół*. Obie połówki ciasta zawijać naprzemian (starając się, aby przecięcia z nutellą nie znalazły się na spodzie, gdyż się zbytnio przyrumienią i będą lekko gorzkie po upieczeniu - chyba, że Wam to nie przeszkadza, bo moim gościom nie przeszkadzało) , a następnie uformować wieniec łącząc końce ze sobą. Ciasto posmarować roztopionym masłem (zostawić trochę na później), pospać posiekanymi orzechami laskowymi i odstawić na 20 minut. W tym czasie włączyć piec i nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
- 1 mały słoiczek nutelli
- 20 g masła
- 20 g orzechów laskowych
- Ciasto przed włożeniem do pieca posmarować jeszcze masłem (szczególnie wyrośnięte fragmenty ciasta). Wstawić do nagrzanego pieca na środkową półkę i piec około 18 minut (po tym czasie sprawdziłam patyczkiem w najgrubszym miejscu ciasta, który wyszedł suchy).
- Ciasto polać lukrem: do miseczki przesiać cukier puder, wlać na początku 2 łyżki wody, zacząć mieszać. Jeśli cukier pomimo mieszania będzie "suchy" dolać kolejną łyżkę wody i wymieszać do uzyskania konsystencji dość gęstej śmietany (jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wody, jeśli zbyt płynny dodać trochę cukru pudru - za rzadki wsiąknie nam w ciasto i będzie przezroczysty).
- 3/4 szklanki cukru
- 2-4 łyżki zimnej wody
* Prezentowany wieniec poniżej, zaplotłam jak warkocz z 3 części, nie z dwóch. Wydaję mi się jednak, że przy trzech paskach więcej nutelli znajdzie się na spodzie, która się zbytnio przypieka i staje się lekko gorzka na spodzie (przynajmniej dla mnie). Dlatego, aby zminimalizować ilość kremu na dole ciasta, w przepisie podaję, aby podzielić jednak zwinięte ciasto tylko na dwie części. Ale Wy już zróbcie jak chcecie :) Gorzki posmak kremu wyczułam tylko ja. Cała reszta osób próbujących zaprzeczyła, aby im coś przeszkadzało :)
ciasto super.Pycha:)