Ostatnio kupuję mleko kokosowe w litrowym kartoniku (o najlepszym składzie jak dotąd: tylko ekstrakt kokosowy 85%, woda) i w związku z tym mogę go wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj na drugie śniadanie przygotowałyśmy z córeczką pyszny, zdrowy “Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału”.
O tej porze używam malin mrożonych. Banana dodaje niemrożonego, dzięki temu gotowy koktajl nie jest zimny i można go wypić bez obawy o ból gardła 🙂 Smak koktajlu bananowo-malinowego wzmacniam 100% sokiem z malin bez cukru (do kupienia w marketach, a nawet w warzywniakach). Dzięki temu mam bardziej bogatszy malinowy smak oraz dawkę witaminy C.
Łyżka płatków owsianych przyjemnie zagęszcza koktajl i sprawia, że staje się bardziej pożywny i sycący. Do koktajlu używałam świeżych bananów, żółtych, ale nieprzejrzałych, dlatego należy koktajl osłodzić (tym bardziej, że używamy kwaśnych malin i niesłodzonego soku malinowego). U mnie wystarczyła łyżeczka, ale Wy dobierzcie ilość słodyczy do własnych preferencji. Jeśli użyjecie bardzo dojrzałych bananów, może okazać się, że miód nie będzie potrzebny.
“Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału” jest idealny na śniadanie, drugie śniadanie, lunch, deser lub podwieczorek. Można go przelać rano do butelki i zabrać do pracy lub szkoły. Zasmakują w nim weganie, wegetarianie oraz osoby nietrawiące laktozy. Jeśli pominiecie płatki owsiane, otrzymacie koktajl bezglutenowy.
Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału
Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału. Z mlekiem kokosowym, 100% sokiem malinowym bez cukru, z płatkami owsianymi. Zdrowe i pożywne smoothie bananowe.
Składniki koktajlu bananowo-malinowego:
- 1.5 dużego banana lub 2 mniejsze
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki wody niegazowanej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 3 łyżki niesłodzonego soku z malin 100%
- 1 łyżka płatków owsianych
Dodatkowo:
- 3 łyżeczki szybkiej granoli z patelni z tego przepisu
- płatki kokosowe
- maliny liofilizowane
Przygotowanie koktajlu bananowo-malinowego:
- Do kielicha blendera włożyć obrane i pokrojone w kawałki banany, mrożone maliny. Wlać mleko kokosowe, wodę i niesłodzony sok malinowy. Dodać cynamon, miód i płatki owsiane.
- Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przelać do kieliszków.
- Dowolnie udekorować. Ja posypałam każdą porcję koktajlu łyżeczką domowej, szybkiej granoli z patelni, która została ze śniadania. Posypałam płatkami kokosowymi i liofilizowanymi malinami.