K

Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału

Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału

Ostatnio kupuję mleko kokosowe w litrowym kartoniku (o najlepszym składzie jak dotąd: tylko ekstrakt kokosowy 85%, woda) i w związku z tym mogę go wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj na drugie śniadanie przygotowałyśmy z córeczką pyszny, zdrowy “Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału”.

O tej porze używam malin mrożonych. Banana dodaje niemrożonego, dzięki temu gotowy koktajl nie jest zimny i można go wypić bez obawy o ból gardła 🙂 Smak koktajlu bananowo-malinowego wzmacniam 100% sokiem z malin bez cukru (do kupienia w marketach, a nawet w warzywniakach). Dzięki temu mam bardziej bogatszy malinowy smak oraz dawkę witaminy C.

Łyżka płatków owsianych przyjemnie zagęszcza koktajl i sprawia, że staje się bardziej pożywny i sycący. Do koktajlu używałam świeżych bananów, żółtych, ale nieprzejrzałych, dlatego należy koktajl osłodzić (tym bardziej, że używamy kwaśnych malin i niesłodzonego soku malinowego). U mnie wystarczyła łyżeczka, ale Wy dobierzcie ilość słodyczy do własnych preferencji. Jeśli użyjecie bardzo dojrzałych bananów, może okazać się, że miód nie będzie potrzebny.

“Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału” jest idealny na śniadanie, drugie śniadanie, lunch, deser lub podwieczorek. Można go przelać rano do butelki i zabrać do pracy lub szkoły. Zasmakują w nim weganie, wegetarianie oraz osoby nietrawiące laktozy. Jeśli pominiecie płatki owsiane, otrzymacie koktajl bezglutenowy.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz