P

Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią

Dodaj do Ulubionych

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą 🙂 ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi orzechami i listkami tymianku. Następnie zwija się ku środkowi przeciwległe brzegi, kroi i piecze. Nic prostszego 🙂 Przepis pochodzi z książki “Christmas with Gordon”.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego z masłem (250 g)
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 40 g orzechów włoskich obranych i drobno posiekanych
  • 125 g sera Stilton (lub innego z niebieską pleśnią)
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1 białko jaja (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto francuskie (jeśli macie ciasto już rozwałkowane*, jeśli nie – rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm).
Równomiernie posypać pokruszonym serem pleśniowym, a następnie orzechami włoskimi i listkami tymianku.
Zwijać ku środkowi przeciwległe, dłuższe brzegi ciasta, aż się spotkają na środku.
Przenieść na papier do pieczenia i włożyć do zamrażarki na 30 minut (jeśli będą trzymane dłużej niż 30 minut, to należy je wyjąć 15 minut przed krojeniem, aby odtajały w temperaturze pokojowej).
Pokroić w plastry o szerokości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (palmiery trochę urosną).
Można posmarować białkiem, aby uzyskać ładniejszy kolor.

Piec w temperaturze 190°C (grzałka góra-dół) przez około 15-20 minut (aż staną się złoto-brązowe i chrupiące).

 

Moje wskazówki:

* Ja kupiłam ciasto francuskie, które było okrągłe. Nie robiłam z nim nic, tylko wyłożyłam farsz i zwinęłam. W efekcie końcówki nie były kształtne, ale nam to nie przeszkadzało 🙂

 

palmiery-z-orzechami-wloskimi-i-serem-stilton-z-niebieska-plesnia,-palmiers-gordon-ramsay3palmiery-z-orzechami-wloskimi-i-serem-stilton-z-niebieska-plesnia,-palmiers-gordon-ramsay

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz