P

Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią

Dodaj do Ulubionych

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą 🙂 ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi orzechami i listkami tymianku. Następnie zwija się ku środkowi przeciwległe brzegi, kroi i piecze. Nic prostszego 🙂 Przepis pochodzi z książki “Christmas with Gordon”.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego z masłem (250 g)
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 40 g orzechów włoskich obranych i drobno posiekanych
  • 125 g sera Stilton (lub innego z niebieską pleśnią)
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1 białko jaja (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto francuskie (jeśli macie ciasto już rozwałkowane*, jeśli nie – rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm).
Równomiernie posypać pokruszonym serem pleśniowym, a następnie orzechami włoskimi i listkami tymianku.
Zwijać ku środkowi przeciwległe, dłuższe brzegi ciasta, aż się spotkają na środku.
Przenieść na papier do pieczenia i włożyć do zamrażarki na 30 minut (jeśli będą trzymane dłużej niż 30 minut, to należy je wyjąć 15 minut przed krojeniem, aby odtajały w temperaturze pokojowej).
Pokroić w plastry o szerokości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (palmiery trochę urosną).
Można posmarować białkiem, aby uzyskać ładniejszy kolor.

Piec w temperaturze 190°C (grzałka góra-dół) przez około 15-20 minut (aż staną się złoto-brązowe i chrupiące).

 

Moje wskazówki:

* Ja kupiłam ciasto francuskie, które było okrągłe. Nie robiłam z nim nic, tylko wyłożyłam farsz i zwinęłam. W efekcie końcówki nie były kształtne, ale nam to nie przeszkadzało 🙂

 

palmiery-z-orzechami-wloskimi-i-serem-stilton-z-niebieska-plesnia,-palmiers-gordon-ramsay3palmiery-z-orzechami-wloskimi-i-serem-stilton-z-niebieska-plesnia,-palmiers-gordon-ramsay

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *