Sałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 250 g pomidorków cherry (różnokolorowych)
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki sosu gorgonzola:
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 100 g sera Gorgonzola
- 1 szczypta mielonego białego pieprzu
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Przygotować sos gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu. Smażyć na małym ogniu około 4-5 minut (do zeszklenia, bez rumienienia).
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- Wlać wino, zagotować i odparować alkohol (dość szybko będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera.
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 100 g sera Gorgonzola
- Przyprawić białym mielonym pieprzem i mieloną gałką. Zdjąć z ognia. Odstawić.
- 1 szczypta mielonego białego pieprzu
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- Przygotować karmelizowane orzechy: Orzechy uprażyć na suchej patelni. Następnie wlać miód, wymieszać i smażyć chwilę, aż miód się skarmelizuje i obtoczy orzechy (uważaj, aby nie przypalić).
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- Zdjąć orzechy z patelni na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia, porozdzielać i zostawić do ostudzenia (karmel będzie zastygał i twardniał).
- Ugotować tortellini: Zagotować 2.5 litra wody w dużym garnku, wsypać sól. Włożyć Tortellini i ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Odcedzić, opłukać pod zimną wodą i pozostawić na sicie.
- 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym
- 1/2 łyżeczki soli
- Umytą i osuszoną mieszankę sałat rozdzielić na talerzach (lub na jednym dużym półmisku). Porozkładać połówki pomidorków oraz ugotowane Tortellini. Polać delikatnie sosem gorgonzola w kilku miejscach. (Sos jest dość intensywny w smaku, więc lejemy go mało. W przeciwnym wypadku zdominuje smakiem całe danie). Resztę sosu przełóż do sosjerki.
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- Gotową sałatkę posypać karmelizowanymi orzechami włoskimi. Można delikatnie polać oliwą z oliwek, jeśli lubicie 🙂