T

Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym

Dodaj do Ulubionych

Chrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym. Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc.

Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło).

Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły i zalewamy masą jajeczno-śmietanową.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem
  • 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 3 jaja
  • 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • 140 g sera z niebieską pleśnią (np. sera Stilton)
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą, ceramiczną formę do tarty oprószyć mąką (ponoć nie trzeba smarować masłem ceramicznej formy, do której wkładamy ciasto bogate w tłuszcz – jak ciasto francuskie, czy kruche).

Jaja rozbełtać w miseczce.
Formę do tarty wyłożyć ciastem (brzegi i spód). Ponakłuwać gęsto widelcem. Posmarować cienko pędzelkiem moczonym w rozbełtanych jajach (podkradamy 🙂 odrobinę jaj, które przeznaczone są do farszu).

Formę z ciastem wstawić do nagrzanego pieca na około 15 minut (ciasto się podpiecze na lekko złotawy kolor).

Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym - etapy przygotowaniaBrokuły podzielić na różyczki. Łodyżki brokułów na końcach naciąć nożem w kształt X (dzięki temu szybciej się ugotują). Włożyć do rondelka z wrzącą i osoloną wodą (wody powinno być tak do połowy wysokości włożonych brokułów). Gotować pod przykryciem około 4 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zostawić na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Cebulkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Dodać do rozbełtanych jaj. Wlać śmietankę, wsypać tymianek. Przyprawić solą i pieprzem.Wymieszać.

Na podpieczonym spodzie rozłożyć odcedzone różyczki brokułów (większe przekroić na połówki). Posypać pokruszonym Stiltonem lub innym serem pleśniowym. Zalać mieszanką jaj i śmietany.

Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut (piekłam 20 minut).
Podawać gorące.

tarta,quiche-z-brokulem-i-serem-plesniowym-stilton,-broccoli-and-stilton-quiche6tarta,quiche-z-brokulem-i-serem-plesniowym-stilton,-broccoli-and-stilton-quiche5tarta,quiche-z-brokulem-i-serem-plesniowym-stilton,-broccoli-and-stilton-quiche2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz