T

Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym

Dodaj do Ulubionych

Chrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym. Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc.

Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło).

Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły i zalewamy masą jajeczno-śmietanową.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem
  • 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 3 jaja
  • 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • 140 g sera z niebieską pleśnią (np. sera Stilton)
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą, ceramiczną formę do tarty oprószyć mąką (ponoć nie trzeba smarować masłem ceramicznej formy, do której wkładamy ciasto bogate w tłuszcz – jak ciasto francuskie, czy kruche).

Jaja rozbełtać w miseczce.
Formę do tarty wyłożyć ciastem (brzegi i spód). Ponakłuwać gęsto widelcem. Posmarować cienko pędzelkiem moczonym w rozbełtanych jajach (podkradamy 🙂 odrobinę jaj, które przeznaczone są do farszu).

Formę z ciastem wstawić do nagrzanego pieca na około 15 minut (ciasto się podpiecze na lekko złotawy kolor).

Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym - etapy przygotowaniaBrokuły podzielić na różyczki. Łodyżki brokułów na końcach naciąć nożem w kształt X (dzięki temu szybciej się ugotują). Włożyć do rondelka z wrzącą i osoloną wodą (wody powinno być tak do połowy wysokości włożonych brokułów). Gotować pod przykryciem około 4 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zostawić na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Cebulkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Dodać do rozbełtanych jaj. Wlać śmietankę, wsypać tymianek. Przyprawić solą i pieprzem.Wymieszać.

Na podpieczonym spodzie rozłożyć odcedzone różyczki brokułów (większe przekroić na połówki). Posypać pokruszonym Stiltonem lub innym serem pleśniowym. Zalać mieszanką jaj i śmietany.

Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut (piekłam 20 minut).
Podawać gorące.

tarta,quiche-z-brokulem-i-serem-plesniowym-stilton,-broccoli-and-stilton-quiche6tarta,quiche-z-brokulem-i-serem-plesniowym-stilton,-broccoli-and-stilton-quiche5tarta,quiche-z-brokulem-i-serem-plesniowym-stilton,-broccoli-and-stilton-quiche2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *