Chrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym. Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc.
Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło).
Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły i zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem
- 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
- 250 g śmietanki kremówki 30%
- 3 jaja
- 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
- 140 g sera z niebieską pleśnią (np. sera Stilton)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą, ceramiczną formę do tarty oprószyć mąką (ponoć nie trzeba smarować masłem ceramicznej formy, do której wkładamy ciasto bogate w tłuszcz – jak ciasto francuskie, czy kruche).
Jaja rozbełtać w miseczce.
Formę do tarty wyłożyć ciastem (brzegi i spód). Ponakłuwać gęsto widelcem. Posmarować cienko pędzelkiem moczonym w rozbełtanych jajach (podkradamy 🙂 odrobinę jaj, które przeznaczone są do farszu).
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego pieca na około 15 minut (ciasto się podpiecze na lekko złotawy kolor).
Brokuły podzielić na różyczki. Łodyżki brokułów na końcach naciąć nożem w kształt X (dzięki temu szybciej się ugotują). Włożyć do rondelka z wrzącą i osoloną wodą (wody powinno być tak do połowy wysokości włożonych brokułów). Gotować pod przykryciem około 4 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zostawić na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Cebulkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Dodać do rozbełtanych jaj. Wlać śmietankę, wsypać tymianek. Przyprawić solą i pieprzem.Wymieszać.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć odcedzone różyczki brokułów (większe przekroić na połówki). Posypać pokruszonym Stiltonem lub innym serem pleśniowym. Zalać mieszanką jaj i śmietany.
Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut (piekłam 20 minut).
Podawać gorące.
Super smak, super szybkie przygotowanie, robiłam 2 razu w ciągu 3 dni! Nawet dzieciom smakowało – uznały, że to prawie pizza 🙂 Jedynie mam problem z ciastem na bazie masła…. nie spotkałam w “popularnych” marketach takiego….
Super! Bardzo się cieszę 🙂 Jeśli chodzi o ciasto francuskie z masłem, to kupuje w Lidlu 🙂 pozdrawiam
Dziękuję za podpowiedź, bo szukałam i znaleźć nie umiałam 😉 Pozdrawiam 🙂
chodzi za nami taka od jakiegos czasu:)