Pyszne maślane babeczki drożdżowe. Idealne do wielkanocnego koszyczka. Jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach i trudno się nim wtedy oprzeć 🙂 Wielkanocne babeczki to nasz must have każdej Wielkanocy 🙂
Składniki:
- 200 g kwaśnej śmietany (używam śmietany 18 % z Piątnicy)
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki wody
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 paczka drożdży instant (7 g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo
- 1 białko lub 1 żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania
Przygotowanie:
Do rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania.
Ostudzić do letniej temperatury (mieszanka maślano-śmietanowa ma być ciepła – lecz nie gorąca – ani też zimna).
Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest i nie ma przeciągów 🙂 )
Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać a następnie podzielić na 16 równych części (najpierw dzielimy ciasto na pół, następnie każdą połówkę znów na pół i z tego każdą na 4 równe części).
Z każdej części uformować dowolny kształt lub zrolować i takimi wałeczkami wypełnić małe foremki do babeczek, wcześniej lekko natłuszczone.
Bułeczki formowane ręcznie ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
Posmarować je roztrzepanym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec około 10 minut, na złoty kolor.
Polecam spróbować na ciepło 🙂