C

Ciasto Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach

Murzynek - przepis na ciasto Murzynek. Najlepszy przepis na Murzynka
Dodaj do Ulubionych

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na “Najlepszy Murzynek łyżką mieszany“. Była to wersja dla początkujących lub dla osób z małą ilością czasu, ze względu na szybki sposób wykonania (wymieszanie wszystkich składników łyżką). Takie wykonanie dodatkowo minimalizowało praktycznie do zera możliwość wystąpienia zakalca. “Murzynek łyżką mieszany” charakteryzuje się tym, że nie jest taki puszysty i delikatny, jak Ciasto Murzynek, które wykonamy wg. dzisiejszego przepisu.

Dzisiaj bowiem chciałam Wam przedstawić przepis dla osób bardziej zaawansowanych. Przepis, który wymaga trochę czasu i dokładnego trzymania się receptury. Bo to właśnie od tego zależy sukces. Sekretem bowiem jest długie ucieranie składników (temp. pokojowej) i dodawanie ich w małych ilościach, na przemian (wszystkie szczegóły znajdziecie w przepisie poniżej). Absolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca.

Dzisiejsze Ciasto Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane.
Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym mówię 🙂 (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować w plastikowej torbie, bo inaczej wyschnie).

Składniki na Ciasto Murzynek:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno)
  • szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
  • 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej
  • 190 g cukru
  • 2 jaja
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 250 g dżemu owocowego niskosłodzonego bez pestek (np. z czarnej porzeczki, truskawkowego, wiśniowego)

Składniki polewy do murzynka:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy)

Przygotowanie murzynka:

Mleko, jaja i masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej).

Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175°C* (grzałka góra-dół).
Metalową formę z kominem do babki wysmarować odrobiną masła i oprószyć np. bułką tartą (strzepując nadmiar).

Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok.
Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem.

Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę (do momentu, aż większość cukru się rozpuści). Może to potrwać 5-10 minut lub dłużej.
Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych (kolejna partia ma się dodać, kiedy wcześniejsza się wmiesza w ciasto).

Nie przerywając ucierania dodawać partiami na przemian mleko oraz wymieszaną mąkę z resztą suchych składników, zaczynając i kończąc na mące (ja dodaje najpierw czubatą łyżkę mąki oraz wlewam odrobinę mleka, a następnie czekam, aż dodane składniki wmieszają się w masę – ok. 7 sekund. Dopiero wówczas dodaję kolejną partię mąki oraz mleka. Powtarzam te czynności, aż do wykończenia składników, na mące kończąc.)

Na samym końcu wmieszać dżem, miksując bardzo krótko – tylko do połączenia składników (dodanie dżemu zacznie uaktywniać sodę, więc ważne jest aby murzynka szybko wstawić do nagrzanego pieca).

Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie rosnąć ku górze).
Można uderzyć lekko (z 1 cm wysokości) 1-2 razy formą z ciastem o zabezpieczony blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza w środku ciasta.

Wstawić od razu do nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub dłużej do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie czysty (czyli bez ciasta na końcówce).
Sekretem udanego murzynka jest to, aby go nie wysuszyć zbyt długo w piecu**.

Ciasto Murzynek koniecznie przechowywać w plastikowej torbie (lub owinięty folią spożywczą), szczelnie zamknięty.

** Poniżej zdjęcie pokazujące, jak czas pieczenia wpływa na wygląd murzynka (przepis na Murzynka – duża blacha).
Murzynek musi być upieczony w punkt. Pieczony za krótko będzie bardziej zbity z widoczną linią zakalca (ale za to będzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią nie przejmujecie – następnym razem przytrzymajcie ciasto parę minut dłużej), a pieczony za długo za bardzo wyrośnie, będzie suchy, będzie się kruszył i będzie mało smaczny. Murzynek idealnie upieczony to taki pośrodku, czyli delikatnie wyrośnięty bez linii zakalca, ale wciąż wilgotny i mięsisty. Pamiętać należy, że każdy piekarnik piecze inaczej. Dlatego moje czasy mogą niekoniecznie odpowiadać Waszym.

Ciasto Murzynek - za krótko pieczony i za długo pieczony

 

* Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle np. 180°C dawało mi temperaturę 190-195°C! Dlatego jeśli macie możliwość to sprawdźcie, jaka temperatura panuje u Was piecu i czy przypadkiem Wasze piekarniki nie pieką zbyt mocno. Ja ustawiam pokrętło swojego piekarnika tak, aby temperatura w piecu wahała się w przedziale 170-175°C.

Przygotowanie polewy:

W dużym rondlu zagotować wodę w takiej ilości, aby położona na nim żaroodporna miska nie dotykała powierzchni wody.
Do miski włożyć połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Rozpuścić (rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej).
Dodać z 2-3 łyżki mleka i mieszać do uzyskania błyszczącej, lejącej się polewy.
Jeśli po wlaniu mleka czekolada Wam się zbije lub sproszkuje, dolejcie trochę więcej mleka, aż się ponownie rozpuści.

Ostudzone Ciasto Murzynek polejcie gorącą polewą.

najlepszy-murzynek,-ciasto-czekoladowe,-chocolate-cake-ciasto-murzynekCiasto Murzynek - najlepszy murzynek,-ciasto-czekoladowe,-chocolate-cake

 

Oceń przepis!
Średnia: 4,00 (787 głosów) 787 głosy, średnia: 4,00 z 5787 głosy, średnia: 4,00 z 5787 głosy, średnia: 4,00 z 5787 głosy, średnia: 4,00 z 5787 głosy, średnia: 4,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
  1. Agnieszka Strzebińczyk says:

    Podczas miksowania zważyło mi się masło i byłam załamana, bo planowałam to pieczenie od dawna, ale…murzynek wyszedł puszysty i delikatny!!! Dla mnie jest ciut za słodki, następnym razem dodam więcej kakao, mniej cukru i dżem bez jakichkolwiek pestek (tym razem wzięłam owoce leśne). Polecam!!! Zajadamy się właśnie…

    1. To smacznego życzę i cieszę się, że Murzynek i Tobie wyszedł puszysty i delikatny 😀 A ważeniem masła się nie przejmować (najczęściej waży się gdy temperatury składników nie są takie same). Masło ubite z cukrem waży się w momencie wlania mleka, ale wystarczy dodać 1 łyżkę mąki, aby konsystencja powróciła. Właśnie z tego powodu dodając naprzemiennie mąkę i mleko, zaczynamy i kończymy na mące. Murzynek jest słodkim ciastem, dlatego do niego najlepsze są kwaśne dżemy (najlepiej bez cukru, no i faktycznie lepsze bez pestek – zaraz dopiszę, dzięki). Ja ostatnio gustuję w dżemie z czarnej porzeczki 🙂
      Dodatkowo ciasta na sodzie, próbowane na ciepło smakują bardziej słodko, niż jak ostygną 🙂
      pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz!

    1. Pewnie, że można. A jaką masz? Tylko czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć w zależności od wymiarów. Ja mam keksówki o wymiarach, jak w cieście bananowym. Moja Mama i Babcia robiły tego murzynka zamiennie – raz w dwóch foremkach keksowych, a raz w formie na babkę (i czas pieczenia trzeba sobie odpowiednio dopasować). Jeśli rozlejesz ciasto do dwóch foremek keksowych, to wyjdzie niższe i znacznie się skróci czas pieczenia. Jeśli wlejesz ciasto do jednej, to czas pieczenia będzie dłuższy a ciasto wyższe. Wszystko zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć.

    1. Wystarczą. Tylko trzeba pilnować czasu pieczenia. Ja nie lubię piec murzynków na dużych powierzchniach, bo bardzo łatwo i szybko się przesuszają. Wolę właśnie węższe formy, a wyższe (dlatego do tortownicy jaką masz, wkładam komin). Wtedy wilgoć tak szybko nie ucieka z niego. Również po upieczeniu.

  2. Hegi says:

    Matko!w końcu mam przepis na idealnego murzynka! Dzięki! Murzynek wyszedł pyszny, wilgotny. Taki jak opisałas. Dzieki Twoim wskazowkom wiem jak piec i jaki efekt chce osiągnąć. Super ! Robiłam jeszcze Twoją zupę z dyni – przepyszna i nie była w końcu mdła, jak moje wcześniejsze 🙂

    1. Trudno mi powiedzieć. Nie próbowałam. A czemu chcesz z niego zrezygnować ? Dżem rozrzedza ciasto i sprawia, że po upieczeniu jest wilgotne, wpływa na jego smak, no i dzięki temu jest Murzynkiem :). Ponadto powoduje, że uaktywnia się soda. Jogurt również uaktywnia sodę, więc możliwe że taka zamiana się uda. Niestety nie jestem w stanie Ci powiedzieć jaką ilość dodać (ja bym dała na pewno mniej).

  3. Asia says:

    Robiłam. Najlepszy przepis na murzynka! W końcu mi zaczął wychodzić,a to dzięki Twoim poradom.Juz myślałam,że jestem murzynkowe beztalencie 🙂 bo robiłam już chyba przepisy że wszystkich stron znalezionych w necie i dopiero Twój okazał się strzałem w 10! Idealny przepis.Dzieki!

  4. Danuta says:

    Zachęcona pozytywnymi komentarzami zrobiłam i ja. Murzynek to dla mnie smak dzieciństwa ale niestety nigdy nie potrafiłam go piec. Podobnie jak moja mama. Zrobiłam Murzynka dokładnie wg Pani wskazówek i niestety wyszedł …. przepyszny 🙂 Jestem w szoku! Mama tez 🙂 Murzynek smakował jak ten od naszej babci! Bardzo dziękuje za odnalezienie smaku naszej przeszłości i ten szczegółowy przepis. Szkoda ze nie zrobiłam zdjęcia. Przepis, składniki, proporcje, idealne! Dziękuje!

  5. Renia says:

    Pani Aniu faktycznie! Najlepszy przepis na prawdziwego murzynka. Widziałam wiele przepisów niby na “murzynka” ale tylko Pani jest taki, jaki pamiętam robiło się w moich stronach. Dużo dżemu, mało jaj, dużo kakao i te długie i żmudne ucieranie, najpierw cukru z masłem a potem dodawanie na przemian mąki i mleka. Pamiętam rodzice u nas rózgą ucierali, kiedy mikserów nie było. A te ciasto surowe to się palcem wylizywało! Niestety przepis się nam zapodział i dłuuugo szukałam, wiele piekłam, ale tylko u Pani w końcu znalazłam mój ideał. Rodzinka zachwycona! Pozdrawiam i bardzo dziękuje.

  6. Zosia says:

    Robię murzynka z tego przepisu od lat i jest on moim ulubionym przepisem. Ostatnio koleżanka w pracy robiła – z jakieś innego przepisu z netu – i nie był tak pyszny jak Twój! 🙂 Zrobiłam specjalnie do pracy Twojego, celem porównania. Koleżanka od razu przepis wzięła 😀

Dodaj komentarz