W

Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa

Dodaj do Ulubionych

Obłędnie żółciutka w środku. Na zewnątrz lekko pomarańczowa. A wszystko to za sprawą szafranu i dużej ilości żółtek. Do tego delikatna w smaku, puszysta i lekko maślana. Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa – świetna na nadchodzące święta.
Jeśli nie znacie smaku szafranu, proponuje dać go 0.2 g, nie więcej. Ja dałam sporo, bo 0.5 g i smak szafranu jest dość wyczuwalny.

Składniki babki:

  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta szafranu (dałam 0.5 g, ale spokojnie możecie dać dwa razy mniej)
  • 30 ml wódki
  • 100 g świeżych drożdży (ew. 7 g suszonych)
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 10 żółtek
  • 16 g domowego cukru z wanilią
  • 150 g masła + odrobinę do wysmarowania formy
  • 50 g rodzynek

Składniki lukru:

  • 120 g cukru pudru
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki.
Foremkę na babkę wysmarować odrobiną masła.

Mąkę przesiać do miski.
Szafran wsypać do szklanki i zalać 1 łyżką wrzątku. Wlać wódkę. Wymieszać. Przykryć. Odstawić.
Mleko podgrzać w rondelku do temperatury ciała, ok. 35-36°C.

Drożdże rozkruszyć w dużej misce. Utrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać 1 łyżkę mąki. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż zaczyn ruszy (około 15-30 minut).
W rondelku po podgrzewaniu mleka, roztopić masło i odstawić.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie odsączyć na sitku.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut.

Wyrabiając dalej, stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki.
Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera.

Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości.
Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 1,5 h).

Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C (grzałka góra-dół), (jeśli ciasto wyrastało w piekarniku należy je wyjąć :).
Wyrośniętą babkę drożdżową wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 (piekłam dokładnie 38 minut).
Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotować lukier:
Do głębokiego talerza przesiać cukier puder.
Wlać sok z połowy cytryny. Wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać trochę soku z drugiej połówki cytryny. Wymieszać i sprawdzić konsystencję – ma być konsystencja gęstej śmietany (jeśli masa będzie za gęsta dolać znów odrobinę soku, a jeśli wlejemy za dużo i konsystencja zrobi się zbyt wodnista, dodajmy trochę cukru pudru).

Gotowym lukrem ozdobić ostudzoną drożdżową babę wielkanocną z szafranem.

 

Wielkanocna baba drożdżowa szafranowaWielkanocna baba drożdżowa szafranowa

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (159 głosów) 159 głosy, średnia: 5,00 z 5159 głosy, średnia: 5,00 z 5159 głosy, średnia: 5,00 z 5159 głosy, średnia: 5,00 z 5159 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *