D

Domowy, prosty zakwas na żurek

Dodaj do Ulubionych

Po co kupować sklepowe, skoro tak łatwo możemy mieć własny zakwas na żurek. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą wodę i mąkę, dodać kromkę chleba razowego i przyprawy. Po dwóch dniach będziemy w posiadaniu domowego zakwasu, tak bardzo potrzebnego przy gotowaniu wielkanocnego żurku. Ja właśnie swój zakwas dziś postawiłam 🙂 Zachęcam i Was do tego.

Składniki:

  • 1 litr letniej przegotowanej wody
  • 250 g mąki żytniej
  • 1 kromka chleba razowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie

 

Przygotowanie:

Do kamionkowego lub szklanego naczynia wsyp mąkę żytnią i zalej ciepłą wodą. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek.
Następnie dodaj kromkę chleba razowego, obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dwa dni.
Po tym czasie zakwas zlej do butelki i wykorzystaj do ugotowania pysznego żurku 🙂

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *