D

Domowy, prosty zakwas na żurek

Dodaj do Ulubionych

Po co kupować sklepowe, skoro tak łatwo możemy mieć własny zakwas na żurek. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą wodę i mąkę, dodać kromkę chleba razowego i przyprawy. Po dwóch dniach będziemy w posiadaniu domowego zakwasu, tak bardzo potrzebnego przy gotowaniu wielkanocnego żurku. Ja właśnie swój zakwas dziś postawiłam 🙂 Zachęcam i Was do tego.

Składniki:

  • 1 litr letniej przegotowanej wody
  • 250 g mąki żytniej
  • 1 kromka chleba razowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie

 

Przygotowanie:

Do kamionkowego lub szklanego naczynia wsyp mąkę żytnią i zalej ciepłą wodą. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek.
Następnie dodaj kromkę chleba razowego, obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dwa dni.
Po tym czasie zakwas zlej do butelki i wykorzystaj do ugotowania pysznego żurku 🙂

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz