Po co kupować sklepowe, skoro tak łatwo możemy mieć własny zakwas na żurek. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą wodę i mąkę, dodać kromkę chleba razowego i przyprawy. Po dwóch dniach będziemy w posiadaniu domowego zakwasu, tak bardzo potrzebnego przy gotowaniu wielkanocnego żurku. Ja właśnie swój zakwas dziś postawiłam 🙂 Zachęcam i Was do tego.
Składniki:
- 1 litr letniej przegotowanej wody
- 250 g mąki żytniej
- 1 kromka chleba razowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
Przygotowanie:
Do kamionkowego lub szklanego naczynia wsyp mąkę żytnią i zalej ciepłą wodą. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek.
Następnie dodaj kromkę chleba razowego, obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dwa dni.
Po tym czasie zakwas zlej do butelki i wykorzystaj do ugotowania pysznego żurku 🙂