Nigdy nie lubiłam kompotu z suszu. Do czasu, gdy spróbowałam Wigilijnego kompotu z suszu, robionego od lat w rodzinie mojego Męża. Kompot ten jest bardzo bogaty, gdyż w jego skład wchodzą suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki i żurawina 🙂 Chyba wszystkie najpopularniejsze i łatwo dostępne suszone owoce. U mnie co roku na wigilijnym stole.
Składniki:
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych śliwek
- 2 suszone, wędzone gruszki
- 4 figi
- 3 daktyle
- 60 g suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych)
- 80 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych)
- 80 g żurawiny (najlepiej niesiarkowanych)
- sok z połowy cytryny
- 2,5 l wody
Przygotowanie:
Do garnka włożyć wszystkie opłukane wcześniej suszone owoce. Zalać wodą. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić na całą noc.
Na drugi dzień zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
Dodać sok z 1/2 cytryny. Spróbować. W razie konieczności można dodać więcej soku z cytryny. Przecedzić i podawać.