W

Wigilijny kompot z suszu

Dodaj do Ulubionych

Nigdy nie lubiłam kompotu z suszu. Do czasu, gdy spróbowałam Wigilijnego kompotu z suszu, robionego od lat w rodzinie mojego Męża. Kompot ten jest bardzo bogaty, gdyż w jego skład wchodzą suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki i żurawina 🙂 Chyba wszystkie najpopularniejsze i łatwo dostępne suszone owoce. U mnie co roku na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 suszone, wędzone gruszki
  • 4 figi
  • 3 daktyle
  • 60 g suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych)
  • 80 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych)
  • 80 g żurawiny (najlepiej niesiarkowanych)
  • sok z połowy cytryny
  • 2,5 l wody

 

Przygotowanie:

Do garnka włożyć wszystkie opłukane wcześniej suszone owoce. Zalać wodą. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić na całą noc.
Na drugi dzień zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
Dodać sok z 1/2 cytryny. Spróbować. W razie konieczności można dodać więcej soku z cytryny. Przecedzić i podawać.

wigilijny-kompot-z-suszu2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz