Pyszny, pożywny “Koktajl z burakiem, bananem i imbirem” na mleku roślinnym z delikatnymi i słodkawymi orzechami nerkowca. Idealny na drugie śniadanie. Sprawdzi się również na podwieczorek.
Koktajl przygotowany jest z surowego buraka i dojrzałego banana, które miksujemy z moim ulubionym mlekiem migdałowym. Smoothie jest bez cukru (słodyczy nadaje dojrzały banan) oraz bez nabiału.
Burak ma właściwości oczyszczające oraz odkwaszające dlatego koktajle z jego udziałem polecane są w dietach detoksykacyjnych. Dzięki obecności orzechów nerkowca koktajl jest bardziej sycący oraz bogatszy w witaminy z grupy B, magnez, cynk, miedź, potas, fosfor, wapń, białko oraz zdrowe tłuszcze.
Po inne przepisy na pyszne koktajle zapraszam tutaj. Polecam również:
- “Oczyszczający sok z buraka, jabłka, selera naciowego i cytryny“,
- “Oczyszczający sok z buraka, pomarańczy, marchewki i selera naciowego“
- “Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka“.
Koktajl z burakiem, bananem i imbirem – bez cukru i nabiału
Pyszny, pożywny "Koktajl z burakiem, bananem i imbirem" na mleku roślinnym z delikatnymi i słodkawymi orzechami nerkowca. Idealny na drugie śniadanie.
Składniki na koktajl z burakiem, bananem i imbirem:
- pół średniego buraka (ok. 100 g)
- 1 dojrzały banan
- 10 g świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
- 20 g orzechów nerkowca
- 400 ml mleka migdałowego
Koktajl z burakiem, bananem i imbirem - Przygotowanie:
- Buraka obrać, pokroić w kawałki. Wrzucić do kielicha blendera. Dodać obranego banana, starty imbir, orzechy nerkowca. Wlać mleko migdałowe. Zmiksować na gładki koktajl.
- Koktajl z burakiem, bananem i imbirem przelać do szklanek. Podawać od razu.