O

Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka

Dodaj do Ulubionych

Soki ze świeżych warzyw i owoców to bogactwo witamin i minerałów. Mają działanie alkalizujące, co jest dość ważne przy naszych zakwaszonych organizmach (a to właśnie z zakwaszenia organizmu biorą swój początek prawie wszystkie choroby). Sok z surowego buraka ma działanie oczyszczające oraz usuwające zmęczenie. Ale świeżo wyciśnięty sok z buraka może być drażniący dla żołądka, dlatego przed jego wypiciem należy odczekać minimum 30 minut lub nawet 1 godzinę (aby drażniące związki zdążyły się utlenić). Dodatek tłuszczu pozwoli nam lepiej przyswoić część witamin.

Składniki oczyszczającego soku z buraka:

  • 1 średni burak (najlepsze do soków są podłużne)
  • 2 marchewki
  • 3 jabłka
  • odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • pół łyżeczki dobrej oliwy extra virgin lub oleju (opcjonalnie)

Przygotowanie oczyszczającego soku z buraka:

Marchew i buraka obrać, umyć.
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, umyć i pokroić w ćwiartki.
Przy użyciu sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki wycisnąć sok, przelać do szklanki. Dodać sok z cytryny, oliwę, wymieszać.
Odstawić na minimum 30 minut (sok z surowego buraka może podrażnić żołądek, dlatego nie należy go pić od razu po przyrządzeniu).

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
    1. Ojej, to współczuje. No to faktycznie szkoda, że nie doczytałaś przepisu. Ja akurat taką informacje zamieściłam, ale widziałam mnóstwo portali czy blogów, które o tym, aby odczekać przynajmniej 30 minut przed wypiciem soku z buraka – nie informują. Nawet w książkach kulinarnych znanych osób takich informacji brakowało …
      Pozdrawiam Cię cieplutko i dziękuję za komentarz.
      Być może ktoś (kto podobnie jak Ty nie doczyta przepisu) go zauważy i uchroni się dzięki temu przed gwałtownym “oczyszczeniem z turbo doładowaniem” 😉
      ps. Pogrubiłam odpowiednie zdania, aby bardziej rzucały się w oczy 🙂

      1. Małgosia says:

        Ja bardzo często piję ten sok, ale do tej pory nigdy nie czekałam tych 30 minut, bo nigdzie wcześniej nie spotkałam się z informacją, że tak trzeba robić. Co prawda nigdy nie miałam żadnych dolegliwości z tego powodu i teraz nie wiem, czy powinnam odstawiać sok na pół godziny po zrobieniu, czy nie skoro mi to nie szkodzi…

      2. Magdalena Ko says:

        Czy te 30 min musi byc sok w otwartym pojemniku, np szklance? Czy mozna zamknac np. pojemnik do koktajli? Ja sobie czesto zabieram.soki i koktajle do pracy, stad moje pytanie. Ew. czy mozna zrobic sok wieczorem, a wypic rano? Przepis bardzo fajny, akurat mi “zalega” kawalek buraka i nie wiem.co z nim zrobic 😉

        1. Do procesu utleniania potrzebny jest tlen, a zamykając pojemnik ograniczamy dostęp tlenu. Niestety nie wiem czy ilość tlenu w zamkniętym pojemniku wpływa jakoś drastycznie na ten proces. Może różnice są niewielkie (no chyba, że zamkniesz je próżniowo 🙂 ). Sok można zrobić wieczorem i wypić rano, przechowując w lodówce.

          1. Szczera says:

            A ja wypiłam marchew +burak+ ogórek odrazu i na szczęście ok… Ufff ale jak przeczytałam to juz nie będę ryzykować

Dodaj komentarz