Mój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem, podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. Świetne danie dla wszystkich, również dla dzieci – szczególnie dla tych, które na bakier są z warzywami i rybkami 🙂 W tej postaci powinny się skusić 😉
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 100 g różyczek z brokuła bez łodyg
- kawałek filetu z łososia (150 g – 200 g)
- pęczek koperku
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Filet z łososia ugotować lub (tak jak ja) upiec w folii.
Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić (ok. 1/2 łyżeczki). Zagotować. Przykryć, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 10 minut.
Po 10 minutach dodać do ziemniaków różyczki brokuła, przykryć i gotować jeszcze 4 minuty. Odcedzić. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Koperek posiekać.
Ziemniaki z brokułem wymieszać z ugotowanym/upieczonym łososiem, koperkiem i sokiem z cytryny. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Spróbować czy dobrze przyprawione. Jeśli za słabo dodać jeszcze soli i pieprzu.
Patelnie z nieprzywierającą powłoką rozgrzać, wlać olej.
Farsz w misce podzielić na 4 równe części, z każdej części uformować kulę, spłaszczyć i położyć na rozgrzanym oleju. Smażyć po 3 minuty z obydwu stron.
Wyłożyć na talerze.
Podawać z “Sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych“.