Łososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś “przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych ulubionych.
Dzisiejszy przepis, to przepyszny, pieczony w piecu łosoś w papilotach z duszonym porem. Por duszony jest na wodzie, a następnie mieszany z serkiem mascarpone. Tak przygotowanego pora kładzie się na papier do pieczenia i przykrywa filetem z łososia. Papier zawija się w paczuszkę, na kształt wielkiego pieroga i wkłada do nagrzanego piekarnika.
Po ok. 10 minutach łosoś jest gotowy i może trafiać na talerze. Każda porcja filetu z łososia pakowana jest oddzielnie, dzięki temu każdy otrzymuje swój pakiecik na talerzu.
Do tak przygotowanego łososia w papilotach świetnie będą pasować frytki z batatów, ziemniaki z wody lub kasza jaglana. W przypadku kaszy, proponuje na talerz wyłożyć porcję kaszy, a na nią wyłożyć bezpośrednio pora z łososiem. W pozostałych przypadkach paczuszkę z łososiem można położyć na talerzu, aby każdy sam mógł sobie ją odpakować 🙂
Zobacz również inne przepisy na Dania z łososiem.
Łosoś w papilotach z duszonym porem
Soczysty łosoś w papilotach pieczony w piecu z duszonym porem i świeżym koperkiem. Świetny z frytkami z batatów, ziemniaczkami z wody lub kaszą jaglaną.
Składniki Łososia w papilotach z duszonym porem:
- 1 duży por - tylko białe części - ok. 250 g
- 6 łyżek wody
- 80 g sera mascarpone
- skórka starta z 1/4 cytryny
- 2 filety łososia bez skóry
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- kapary (opcjonalnie)
Przygotowanie Łososia w papilotach z duszonym porem:
- Piekarnik nagrzać do 200°C (grzałka góra-dół).
- Opłukane pory posiekać w ćwierć talarki. Wrzucić do szerokiego rondla. Dodać 6 łyżek wody i dwie szczypty soli. Wymieszać, zagotować, a następnie zmniejszyć gaz do minimum i dusić pod przykryciem przez 5 minut (por powinien zmięknąć).
- 1 duży por - tylko białe części - ok. 250 g
- 6 łyżek wody
- sól morska
- Do pora dodać ser mascarpone, łyżkę koperku. Przyprawić sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu (pominąć/ograniczyć, jeśli gotujemy dla dziecka). Wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić.
- 80 g sera mascarpone
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- świeżo mielony czarny pieprz
- Arkusz papieru do pieczenia złożyć na pół. Na jednej połowie (blisko zagięcia) ułożyć porcję pora, na to filet z łososia. Posypać koperkiem, skórką startą z cytryny i kaparami (jeśli używacie). Przykryć drugą połową papieru i, kierując się od jednego końca do drugiego, zawijać krawędzie papieru do środka (tworząc coś na kształt wielkiego pieroga).
- 2 filety łososia bez skóry
- skórka starta z 1/4 cytryny
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- kapary (opcjonalnie)
- Położyć papiloty z łososiem na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego pieca na środkową półkę. Piec ok. 10-13 minut (piekłam 10 minut; idealny łosoś będzie lekko różowy w środku, ale będzie się rozdzielać na płaty po naciśnięciu; czas pieczenia zależy od grubości filetu) .
- "Łososia w papilotach z duszonym porem" można podawać samodzielnie lub z frytkami z batatów, z ziemniakami lub kaszą jaglaną.
