Kolejne jednogarnkowe danie obiadowe pełne zdrowych składników, zaliczanych do tzw. “superfoods”. Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą. Danie bez mięsa, bez glutenu, bez nabiału. Świetne dla wegan.
Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą
Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą. Proste jednogarnkowe danie obiadowe pełne "superfoods". Danie bez mięsa, bez glutenu, bez nabiału.
Składniki gulaszu z batatami i czerwoną fasolą:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 nieduże ząbki czosnku
- 2 bataty
- 2 nieduże zwykłe ziemniaki
- 1 x 400 g puszka pomidorów
- 2 x 400 g puszka czerwonej fasoli
- sól morska
- kilka garści jarmużu bez łodyg (opcjonalnie)
Przyprawy:
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki (można zastąpić zwykłą słodką)
- 3/4 płaskiej łyżeczki mielonej ostrej papryki chilli (lub 1/2 łyżeczki jeśli wolicie mniej pikantne)
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie gulaszu z batatami i czerwoną fasolą:
- Obraną cebulę pokroić w piórka. W szerokim rondlu lekko rozgrzać olej, wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli i dusić 5 minut bez rumienienia.
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szczypta soli
- Marchewkę obrać, razem z selerem pokroić w 5 mm kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i dusić kolejne 5 minut.
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- Dodać czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Wsypać mielone przyprawy (paprykę słodką, wędzoną, ostrą, cynamon). Wymieszać. Przesmażyć na małym ogniu przez 1 minutę.
- 3 nieduże ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 3/4 płaskiej łyżeczki mielonej ostrej papryki chilli
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- Dodać krojone pomidory. Do puszki po pomidorach wlać wodę (350 ml), wymieszać a następnie dolać do potrawy.
- 1 x 400 g puszka pomidorów
- 350 ml wody
- Dorzucić pokrojone w kostkę obrane bataty i ziemniaki, dodać czerwoną fasolę wraz zalewą. Wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30-60 minut lub do momentu kiedy bataty będą miękkie. Przyprawić solą, cząbrem i majerankiem.
- 2 nieduże słodkie ziemniaki - bataty (ok. 430 g)
- 2 nieduże zwykłe ziemniaki
- 2 x 400 g puszki czerwonej fasoli
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- Jeśli używany jest jarmuż, to należy go wrzucić na ostatnie 3 minuty gotowania. Spróbować i ewentualnie raz jeszcze doprawić solą. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
- kilka garści jarmużu bez łodyg (opcjonalnie)
- garść natki pietruszki
Wyśmienite i proste danie. Polecam i dziękuję za przepis. Mniam!
Bardzo proszę! To ja dziękuję za komentarz. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam ciepło!
Wyśmienite i proste. Dziękuję bardzo i polecam! Mniam 😀
Pyszny gulasz. Polecam wszystkim, którzy szukają pomysłu na bezmięsny obiadek. Idealna kompozycja smakowa. Pozdrawiam!
Super! Cieszę się, że gulasz Wam posmakował!