Muffinki cytrynowe to moje najpyszniejsze muffinki, jakie robiłam. The best of the best 🙂 Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach i obłędnie cytrynowe. Robię je z podwójnej porcji, bo są tak pyszne, że na jednej nie można skończyć. Lądują na mojej liście TOP5 z deserami na pierwsze miejsce ex aequo z Tiramisu (tym w wersji klasycznej i z dynią). Spróbujcie koniecznie!
ps. Na blogu już się pojawił przepis na Muffinki cytrynowe – w szybkiej wersji, bez ucierania, bez miksera!
Muffinki cytrynowe – najlepsze
Muffinki cytrynowe to moje najpyszniejsze muffinki !The best of the best 🙂 Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach i obłędnie cytrynowe. Polecam!
Składniki (podwójna porcja):
- 230 g miękkiego masła
- 1 szklanka* cukru
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka maślanki (lub 1 szklanka mleka z 1 łyżką octu z białego wina)
- skórka starta z 2 cytryn (bez białej skórki - albedo), sparzonych i wyszorowanych
- sok z połowy cytryny
Składniki cytrynowego lukru:
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wyjąć na 1 godzinę wcześniej z lodówki. Formę na muffiny** wyłożyć papilotami. Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
- Miękkie masło ucierać mikserem (lub robotem z zamontowanym mieszadłem do ucierania) przez 1 minutę. Stopniowa wsypywać cukier i ucierać 10-15 minut (im dłużej, tym lepiej).
- 230 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- Wbić jaja. Zmiksować do połączenia.
- 2 jaja
- Wlać maślankę (lub mleko z octem), dodać skórkę i sok z cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z sodą, dodać do masy. Zmiksować wszystko bardzo krótko, tylko do połączenia (nie przejmować się, jeśli masa będzie wyglądać na zważoną).
- 1 szklanka maślanki (lub 1 szklanka mleka z 1 łyżką octu z białego wina)
- skórka starta z 2 cytryn
- sok z połowy cytryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- Ciastem napełnić foremki (najwygodniejsza jest łyżka do lodów) do 2/3 wysokości. Wstawić do pieca i piec ok. 20 minut.
- Od razu po wyjęciu z pieca, gorące muffinki cytrynowe udekorować cytrynowym lukrem: wymieszać przesiany cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji - jeśli lukier jest za rzadki, dosypcie więcej cukru - jeśli za gęsty, dajcie parę kropli soku lub wody (zbyt rzadki lukier spłynie zbyt szybko lub wsiąknie w muffinki; idealny będzie gęsty i będzie bardzo wolno spływać ).
- Można dodatkowo posypać otartą skórką z cytryny, dla wzmocnienia aromatu cytrynowego. Studzić na kratce.
Przepyszne! Faktycznie najlepsze 🙂 Dzięki!