Zdrowa pizza z mąki orkiszowej z mozzarellą, pomidorami i rukolą, na domowym sosie pomidorowym to nasza ulubiona pizza fit, którą często robimy i nie mamy wyrzutów sumienia po jej zjedzeniu. Nasza córeczka tak bardzo ją polubiła, że często prosi o jej przygotowanie.
Przepis na tę pizzę pochodzi z książki “Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” i wg autora ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki.
Zdrowa pizza orkiszowa z mozzarellą
Zdrowa pizza z mąki orkiszowej z mozzarellą, pomidorkami, rukolą i bazylią na domowym sosie pomidorowym z oregano. Fit pizza bez wyrzutów sumienia.
Składniki spodu:
- 800 g mąki pszennej orkiszowej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- ok. 600 ml zimnej wody
Składniki sosu pomidorowego:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 czubata łyżka suszonego oregano
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- cukier brązowy lub ksylitol lub syrop z agawy
Dodatki (na 3 duże pizze):
- 3 x 125 g mozzarelli w zalewie
- 3 pomidory
- garść rukoli
- świeże listki bazyli
- suszone oregano i płatki chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie zdrowej pizzy orkiszowej:
- Ciasto na pizzę należy przygotować min. 2 godziny przed pieczeniem.
- Przygotować ciasto na pizzę: Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże rozrobione w 4 łyżkach wody. Dolewać wodę w takiej ilości*, aby cały czas mieszając palcami (bez wyrabiania) uzyskać miękkie i kleiste ciasto (ja jednak wszystko mieszam robotem planetarnym z zamontowanym hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny (ja wstawiam do wyłączonego piekarnika z włączoną tylko żarówką).
- 800 g mąki pszennej orkiszowej
- 2 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- ok. 600 ml zimnej wody
- Przygotować sos pomidorowy: W szerokim rondlu delikatnie rozgrzać oliwę, odrazu wrzucić posiekany czosnek i krótko przesmażyć bez rumienienia (inaczej będzie gorzki). Wlać passatę, dodać oregano, wymieszać i gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez 5 minut (sos będzie pryskać, warto przykryć rondel ochraniaczem z sitka - taki przeciw pryskaniu tłuszczu na patelnię). Przyprawić solą, pieprzem, dosłodzić cukrem (w zależności od kwaśności passaty od 0.5 do 1 łyżeczki wybranej substancji słodzącej).
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 czubata łyżka suszonego oregano
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- cukier brązowy lub ksylitol lub syrop z agawy
- Pieczenie pizzy: Piekarnik nastawić na maksymalną temperaturę termoobieg + górna grzałka (lub grill). 1/3 ciasta wyciągnąć na blat, spłaszczyć delikatnie podsypując mąką. Zagnieść ranty do środka tworząc kulę. Ponownie spłaszczyć i rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem (lub wysmarowaną olejem) i wstawić do nagrzanego pieca. Piec do momentu, gdy spód się przypiecze od góry i pojawią się lekko brązowe plamy.
- Wyjąć blachę z pieca, rozsmarować klika łyżek sosu pomidorowego, rozłożyć plastry pomidora, porwać 1 mozzarellę, oprószyć oregano i ponownie wstawić do nagrzanego pieca (ja piekę w lekko uchylonym piecu - dzięki temu wypuszczam wilgoć). Piec 2-3 minuty lub do momentu, aż dodatki przyjemnie się zarumienią.
- 125 g mozzarelli w zalewie
- 1 pomidor
- oregano
- Gotową pizzę przed podaniem oprószyć małą szczyptą soli, pieprzu i chilli (pominąć dla dzieci), udekorować świeżymi listkami bazylii i listkami rukoli. W taki sam sposób upiec 2 pozostałe pizze.
Czy to ciasto jest na 3 okrągłe pizze?
Tak. Przy pieczeniu wykorzystujemy najpierw 1/3 ciasta, o czym mówi punkt 4.
“800 g mąki pszennej orkiszowej” … to jakiej w końcu, orkiszowej czy pszennej? mąka albo z pszenicy, albo orkiszu…
Orkisz to odmiana pszenicy. Mąka orkiszowa – rodzaj mąki pszennej otrzymywany z pszenicy orkisz.
Czy mozna uzyc drozdzy instant?
Można. 25 g świeżych odpowiada 7 g drożdży suszonych.