T

Tiramisu – najlepsze, bez śmietany

Dodaj do Ulubionych

Kiedy pierwszy raz spróbowałam deseru Tiramisu – od razu się w nim zakochałam. Pomimo, że nie jestem kawoszem i kawy nie pijam, chyba że muszę 🙂
Niestety nie każdy deser Tiramisu jest taki sam. Jest mnóstwo przepisów, również takich z dodatkiem bitej śmietany. Powiem szczerze, że dla mnie prawdziwe tiramisu to tylko Tiramisu z prawdziwymi żółtkami i serkiem mascarpone. Wszelkie zamienniki są po prostu nietrafione. Jeśli nigdy nie próbowaliście Tiramisu na żółtkach – spróbujcie koniecznie. Bije wszystkie inne na głowę 🙂

Podaję Wam mój ulubiony przepis na Tiramisu w formie, z idealnie dobranym przeze mnie stosunkiem kawy do amaretto, które są kluczowe w tym deserze.
Deser Tiramisu polecam na wszelkie rodzinne imprezy szczególnie, że deser ten można przygotować do dwóch dni wcześniej. Po prostu z każdym dniem staje się lepszy 🙂

Składniki deseru Tiramisu:

  • 280 ml gorącej wody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml amaretto
  • 7 żółtek
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g cukru
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • kakao do posypania warstw

 

Przygotowanie Tiramisu:

Kawę zalać gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielone żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Około 10 minut.

W osobnej misce rozmiksować serek mascarpone, aby nabrał gładkiej konsystencji.
Następnie dodać serek do żółtek i na niskich obrotach, krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie może doprowadzić do zważenia masy lub spowodowania, że z gęstej zrobi się bardzo płynna*.

Do naczynia o szerokości biszkoptów wlać 200 ml zaparzonej i ostudzonej kawy. Dodać 100 ml amaretto. Wymieszać.
Maczać biszkopty z jednej i drugiej strony w kawie. (W zależności od użytych biszkoptów czas namaczania będzie inny. W przypadku twardych biszkoptów należy maczać dłużej. Ogólnie chodzi o to, aby biszkopty nasiąkły kawą, ale nie rozpadły się i nie były zbyt wodniste).

Namoczonymi biszkoptami wyłożyć formę (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm).
Wyłożyć połowę kremu. Posypać warstwą kakao.
Położyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i przykryć resztą kremu. Posypać kakaem.
Tiramisu przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Nam najlepiej smakuje Tiramisu na drugi, a nawet trzeci dzień 🙂 Dlatego przygotowując ten deser na sobotnią imprezę, robię go już w czwartek wieczorem 🙂

 * w takim przypadku masę najlepiej przelać do pojemnika i zamrozić. Zamrożoną można traktować jako lody, lub przygotować błyskawiczne tiramisu w szklaneczkach.

tiramisu-pyszny-deser-bez-smietany2btiramisu-pyszny-deser-bez-smietany3b

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *