T

Tiramisu dyniowe

Dodaj do Ulubionych

Gdyby ktoś zapytał się mnie o mój ulubiony deser, bez wahania odpowiedziałbym: TIRAMISU. W Tiramisu bowiem zakochałam się od pierwszego spróbowania. Niestety nie wszystkie desery smakują tak samo. Bardzo ważne w Tiramisu jest odpowiednia proporcja mocnej kawy do alkoholu, odpowiednie nasączenie biszkoptów tą mieszanką i oczywiście krem. W klasycznym Tiramisu krem obowiązkowo na żółtkach, bez śmietany. Przepis na moje ulubione, klasyczne Tiramisu, z idealnie dobraną proporcją kawy do alkoholu, opracowałam jakiś czas temu i możecie go znaleźć tutaj.

Dzisiaj, ze względu na sezon dyniowy, polecam Tiramisu dyniowe, które okazało się naszym jesiennym hitem. Myślałam, że pierwsze miejsce może zajmować tylko jedno Tiramisu, ale dzisiejsze Tiramisu dyniowe z wielką przyjemnością umieszczę ex aequo obok tego klasycznego.

Sekretem dyniowej wersji jest likier Cointreau oraz domowa przyprawa do dyni, nadająca lekkiej, ale nie narzucającej się pikantności. Pomarańcze idealnie komponują się z dynią, dlatego wybrałam właśnie Cointreau, który również “bardzo lubi” się z kawą 🙂

Do Tiramisu dyniowego oczywiście potrzebne jest również puree z dyni, które powstaje ze zmiksowanej upieczonej dyni. Przepołowioną dynię Hokkaido piecze się w piekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej, a puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam “Kopytka dyniowe” lub “Tartę Dyniową“.

Składniki Tiramisu dyniowego:

  • 280 ml gorącej wody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do dyni
  • 250 g dobrze schłodzonego mascarpone
  • 200 g dobrze schłodzonej śmietany 30%
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
  • 100 ml likieru Cointreau
  • 400 g podłużnych biszkoptów

 

Przygotowanie Tiramisu dyniowego:

  1. Kawę zalać gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
    • 280 ml gorącej wody
    • 4 łyżeczki kawy
  2. Puree z dyni dokładnie zmiksować z przyprawą. Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować tylko do połączenia składników.
  3. Śmietanę lekko* podbić razem z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i mascarpone z dynią. Miksować na niskich obrotach do uzyskania gęstego kremu (miksujemy krótko, żeby nie przebić podbitej wcześniej śmietany).
    • 200 g dobrze schłodzonej śmietany 30%
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
  4. Do naczynia o min. szerokości biszkoptów odmierzyć tylko 200 ml zaparzonej i ostudzonej kawy. Dodać 100 ml likieru Cointreau. Wymieszać.
    • 100 ml likieru Cointreau
  5. Maczać biszkopty z jednej i drugiej strony w kawie. (W zależności od użytych biszkoptów czas namaczania będzie inny. W przypadku twardych biszkoptów należy maczać dłużej. Ogólnie chodzi o to, aby biszkopty nasiąkły kawą, ale nie rozpadły się). Namoczonymi biszkoptami wyłożyć dno formy (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 24 cm x 24 cm).
    • 400 g podłużnych biszkoptów
  6. Na nasączone biszkopty wyłożyć połowę kremu. Posypać (przez sitko) bardzo delikatnie odrobiną przyprawą do dyni (przyprawa jest dość mocna, więc sypiemy dosłownie kilka małych szczypt).
  7. Położyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i przykryć resztą kremu. Posypać ponownie przyprawą do dyni (również oszczędnie).
  8. Tiramisu dyniowe przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

* Śmietany nie ubijamy na sztywno, ponieważ będziemy ją jeszcze miksować z mascarpone. Jeśli przed połączeniem z mascarpone ubijecie śmietanę zbyt mocno, to po chwili miksowania z mascarpone, może się przebić i zważyć. Dlatego śmietanę tylko lekko ubijamy. Powinna być jeszcze płynna, kiedy będziecie dodawać serek. Jeśli nie macie doświadczenia w miksowaniu śmietany z mascarpone, ubijcie śmietanę na sztywno i osobno rozmiksujcie serek z dynią, a następnie połączcie wszystko delikatnie łyżką. 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz