W

Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania

Dodaj do Ulubionych

Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym, czyli taka wegetariańska lazania. Jest to danie bardzo popularne we Włoszech i po jej spróbowaniu – nie dziwię się, że jest daniem tak lubianym.

Swój smak oraz teksturę zapiekanka z bakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu.

Zapiekanka z bakłażana w smaku momentami przypomina rybę po grecku, właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy.

Składniki zapiekanki z bakłażana:

(6-8 porcji)

  • 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg)
  • 3 duże jaja L
  • bułka tarta + mąka pszenna do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • klasyczny sos pomidorowy z tego przepisu
  • 15-20 listków świeżej bazylii
  • 375 g mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania po 125g)
  • 1 szklanka startego Parmezanu lub Grana Padano
  • sól

 

Przygotowanie zapiekanki z bakłażana:

wegetarianska-lazania-zapiekanka-z-baklazana-kuchnia-wloska

  1. Z bakłażanów odkroić oba końce. Umyć, osuszyć. Obrać ze skóry zostawiając 1 cm paski w 2 cm odstępach (pozostawianie fragmentów skóry bakłażana pomoże utrzymywać kształt). Następnie pokroić bakłażany wzdłuż w 1 cm plastry. Ułożyć na sicie, oprószyć solą z obydwu stron i odstawić na 1 godzinę.
    Po tym czasie dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

    • 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg)
  2. Jaja roztrzepać z 1 łyżeczką soli w głębokim talerzu (takim, żeby zmieścił się plaster bakłażana). Na dwóch innych talerzach wysypać osobno bułkę tartą i mąkę. Panierować plastry bakłażana w mące, strzepując nadmiar, następnie w jaju, a na końcu w bułce tartej.
    • 3 duże jaja L
    • bułka tarta + mąka pszenna do panierowania
  3. Na dużej patelni rozgrzać 7 mm warstwę oleju (około 1 szklanki) do temperatury 170°C (jeśli nie mamy termometru to olej będzie gotowy do smażenia, jeśli wrzucony kawałek panierowanego bakłażana zacznie od razu skwierczeć). Układać partiami plastry bakłażana na rozgrzanym oleju, tak żeby się ze sobą nie stykały i smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Usmażone bakłażany układać na blasze wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Usmażyć resztę plastrów, dolewając olej w razie potrzeby i utrzymując odpowiednią temperaturę (usuwamy z tłuszczu większe fragmenty bułki tartej, jeśli się takowe oddzielą, aby uniknąć ich przypalenia).
    • olej rzepakowy do smażenia

    panierowane-baklazany

  4. Sos pomidorowy doprowadzić do wrzenia. Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach ok. 23 x 34 cm wylać warstwę sosu. Oprószyć 1/4 tartego sera. Ułożyć plastry bakłażana. Posypać porwanymi 5 listkami bazylii. Polać 3/4 szklanki sosu.

    przygotowanie-wegetarianskiej-lazanii-zapiekanki-z-baklazana-1

  5. Oprószyć kolejną 1/4 sera tartego. Poukładać 1/3 części plastrów mozzarelli (ja pierwszą warstwę mozzarelli ułożyłam w plastrach a kolejne już rwałam, aby lepiej zapełnić warstwę).
    przygotowanie wegetariańskiej lazanii, zapiekanki z bakłażana
    Ułożyć drugą warstwę bakłażana. Posypać porwanymi 5 listkami bazylii. Polać 3/4 szklanki sosu.

    • 1 szklanka startego Parmezanu lub Grana Padano
    • 375 g mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania po 125g)
    • 15-20 listków świeżej bazylii
    • sos pomidorowy
  6. Powtórzyć 5-ty krok jeszcze raz, kończąc na posypaniu ostatniej warstwy sosu, ostatnią częścią tartego sera i porwaną mozzarellą.
    przygotowanie-wegetarianskiej-lazanii-zapiekanki-z-baklazana-3
  7. Przykryć wegetariańską lazanię szczelnie folią aluminiową. Nakłuć w kilku miejscach nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekankę z bakłażana piec 30 minut. Następnie zdjąć folię i dopiec około 15 minut, aż ser się ładnie przypiecze.
  8. Wyciągnąć z pieca. Odczekać 10 minut i dopiero kroić. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym (podgrzać, jeśli ostygł).

wegetarianska-lazania-zapiekanka-z-baklazana-kuchnia-wloska3-1wegetarianska-lazania-zapiekanka-z-baklazana-kuchnia-wloska2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *