K

Klasyczny włoski sos pomidorowy

Dodaj do Ulubionych

Sos pomidorowy? W marcu? Pomyślicie – szalona. Przecież to nie sezon na pomidory. Owszem nie sezon, ale sos pomidorowy można zrobić z dostępnych przez cały rok pomidorów w puszce. Warunek jest jeden, muszą to być pomidory dobrej jakości. Dlatego nie kupujemy pomidorów w kawałkach, tylko w całości. Krojone bowiem są zawsze gorsze.

Poniższy przepis to klasyczny włoski sos pomidorowy przygotowany na oliwie z oliwek. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Z poniższego przepisu wychodzi około 6 szklanek sosu pomidorowego. Możecie go zużywać do dań z makaronu, możecie go zamrozić, zamknąć w słoikach. Ponieważ jest to sos z pomidorów w puszce, które są dostępne o każdej porze roku, nie bawię się w pasteryzowanie i długie przechowywanie. Sos jest tak dobry, że zjadamy go dość szybko 🙂

Składniki sosu pomidorowego:

(5-6 szklanek)

  • 4 puszki pomidorów w całości bez skórki (4 x 400g)
  • 1 cebula
  • 0.5 średniej marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 suszone liście laurowe
  • sól morska, suszone płatki czerwonej papryczki chilli

 

Przygotowanie sosu pomidorowego:

  1. Cebulę drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obrany seler naciowy drobno posiekać.
    • 1 cebula
    • 0.5 średniej marchewki
    • 1 łodyga selera naciowego
  2. Pomidory wraz z zalewą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa* z założoną nakładką o najdrobniejszych oczkach.
    • 4 puszki pomidorów w całości bez skórki (4 x 400g)
  3. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć bez rumienienia przez kilka minut (do zeszklenia). Wrzucić marchewkę oraz seler naciowy i smażyć na niedużym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  4. Wlać pomidory, dodać listki laurowe. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień, przyprawić solą i chilli w płatkach i gotować około 45 minut (tak aby sos lekko bulgotał ), aż sos zgęstnieje. Wyciągnąć liście laurowe, spróbować i ewentualnie ponownie doprawić. Jeśli chcecie otrzymać bardziej gładki sos, możecie przetrzeć go przez sito. Ja tego nie robię.
    • 2 suszone liście laurowe
    • sól morska, suszone płatki czerwonej papryczki chilli

* temperatura blendera zmienia konsystencję i smak pomidorów, dlatego mielimy pomidory w maszynce

Klasyczny włoski sos pomidorowy

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz