K

Klasyczny włoski sos pomidorowy

Dodaj do Ulubionych

Sos pomidorowy? W marcu? Pomyślicie – szalona. Przecież to nie sezon na pomidory. Owszem nie sezon, ale sos pomidorowy można zrobić z dostępnych przez cały rok pomidorów w puszce. Warunek jest jeden, muszą to być pomidory dobrej jakości. Dlatego nie kupujemy pomidorów w kawałkach, tylko w całości. Krojone bowiem są zawsze gorsze.

Poniższy przepis to klasyczny włoski sos pomidorowy przygotowany na oliwie z oliwek. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Z poniższego przepisu wychodzi około 6 szklanek sosu pomidorowego. Możecie go zużywać do dań z makaronu, możecie go zamrozić, zamknąć w słoikach. Ponieważ jest to sos z pomidorów w puszce, które są dostępne o każdej porze roku, nie bawię się w pasteryzowanie i długie przechowywanie. Sos jest tak dobry, że zjadamy go dość szybko 🙂

Składniki sosu pomidorowego:

(5-6 szklanek)

  • 4 puszki pomidorów w całości bez skórki (4 x 400g)
  • 1 cebula
  • 0.5 średniej marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 suszone liście laurowe
  • sól morska, suszone płatki czerwonej papryczki chilli

 

Przygotowanie sosu pomidorowego:

  1. Cebulę drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obrany seler naciowy drobno posiekać.
    • 1 cebula
    • 0.5 średniej marchewki
    • 1 łodyga selera naciowego
  2. Pomidory wraz z zalewą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa* z założoną nakładką o najdrobniejszych oczkach.
    • 4 puszki pomidorów w całości bez skórki (4 x 400g)
  3. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć bez rumienienia przez kilka minut (do zeszklenia). Wrzucić marchewkę oraz seler naciowy i smażyć na niedużym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  4. Wlać pomidory, dodać listki laurowe. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień, przyprawić solą i chilli w płatkach i gotować około 45 minut (tak aby sos lekko bulgotał ), aż sos zgęstnieje. Wyciągnąć liście laurowe, spróbować i ewentualnie ponownie doprawić. Jeśli chcecie otrzymać bardziej gładki sos, możecie przetrzeć go przez sito. Ja tego nie robię.
    • 2 suszone liście laurowe
    • sól morska, suszone płatki czerwonej papryczki chilli

* temperatura blendera zmienia konsystencję i smak pomidorów, dlatego mielimy pomidory w maszynce

Klasyczny włoski sos pomidorowy

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *