Proste muffinki czekoladowe na prawdziwej czekoladzie, oblane mleczną czekoladą i posypane chrupiącymi kawałkami surowego kakao. Pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach. Bez polewy można mrozić. Przepis na muffiny bez miksera.
Muffinki czekoladowe – bez miksera
Pyszne, wilgotne i proste muffinki czekoladowe na prawdziwej czekoladzie. Przepis na muffiny czekoladowe. Przepis na muffiny z czekoladą.
Składniki na muffinki czekoladowe:
- 50 g czekolady gorzkiej (min. 70%)
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli (domowej soli waniliowej)
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajo L
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
Składniki polewy czekoladowej:
- 50 g czekolady mlecznej
- surowe kakako w kawałkach jako posypka
Przygotowanie muffinek czekoladowych:
* szklanka – 250 ml- Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (u mnie papilotki ∅ 6 cm).
- Czekoladę połamać, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką.
- 50 g czekolady gorzkiej (min. 70%)
- 1/2 szklanki wrzątku
- Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
- Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, ekstrakt z wanilii oraz maślankę. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam). Następnie wbić jajo i ponownie wymieszać.
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- 1/2 szkl. maślanki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajo
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie biała mąka - nie mieszać jednak dokładnie, wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciasto na muffiny czekoladowe przełożyć do papilotek do 3/4 wysokości (używam łyżki do lodów do napełniania papilotek). Piec ok. 15 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Muffinki czekoladowe po upieczeniu wyjąć z pieca, odczekać 5 minut a następnie wyjąć z formy. Studzić na kratce.
- Przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Rozpuszczoną czekoladą polać muffinki. Pospać surowym kakao.
Najprostszy przepis na babeczki jaki widziałam. Wychodzą mięciutkie i lekkie choc nie wyrastają za bardzo, ale dzieki temu ze są płaskie nadają siw do dekoracji. Pysznie smakuje wersja z nadzieniem. Papilotek masą mufinkową tak w 1/3 na to łyżeczka frużeliny owocowej i znowu masa muffinkowa. Efekty na zdjęciu. https://uploads.disquscdn.com/images/4fd05597c9fd5fc7c226c125010886d2442c3a26c2838cd8d2b90e434bb04f59.jpg