Czekoladowa babka wielkanocna na dwóch tabliczkach czekolady gorzkiej, oblana polewą z czekolady mlecznej. W smaku lekko malinowa, dzięki użyciu czekolad gorzkich z kawałkami malin (polecam! do kupienia w markecie “w kropki” w niskiej cenie). Babka w konsystencji lekko piaskowa, idealna do kawki 🙂
Czekoladowa babka wielkanocna
Składniki czekoladowej babki:
- 220 g masła 82% + 1 łyżeczka do wysmarowania formy
- 200 g czekolady gorzkiej 70% (polecam z kawałkami malin z biedronki)
- 320 g mąki pszennej
- 40 g kakao + 1 łyżka do posypania formy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- 4 jaja
- 350 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 120 g jogurtu naturalnego bez cukru
Składniki polewy czekoladowej:
- 100 g czekolady mlecznej
- 1/8 szklanki mleka (ok. 5 łyżek)
Przygotowanie czekoladowej babki:
- Formę do babki z kominem wysmarować odrobiną masła. Posypać łyżką kakao, strzepując nadmiar. Piekarnik nastawić na 170°C (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).
- Masło rozpuścić w rondelku. Zdjąć z ognia. Wrzucić czekoladę połamaną na kostki. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać (czekolada powinna się rozpuścić).
- 220 g masła 82%
- 200 g czekolady gorzkiej 70% (polecam z kawałkami malin)
- Mąkę przesiać razem z kakao, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- 320 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- W osobnej misce utrzeć mikserem jaja z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną, puszystą masę (masa powinna zwiększyć objętość kilkukrotnie).
- 4 jaja
- 350 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Jogurt naturalny wymieszać z mieszanką masła i czekolady. Następnie małym strumieniem wlewać do utartych jajek, miksując wszystko na niskich obrotach.
- 120 g jogurtu naturalnego bez cukru
- Gdy masa czekoladowa wymiesza się masą jajeczną, dodać suche składniki (mieszankę z mąką) i krótko zmiksować tylko do połączenia składników.
- Przełożyć do formy na babkę. Nożem naciąć ciasto przez środek po okręgu. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 50-55 minut do suchego patyczka.
- Ciasto wyjąć z pieca. Po 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce.
- Przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wlać mleko i wymieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej polewy (jeśli wyjdzie za gęsta dolać odrobinę więcej mleka; jeśli będzie za rzadka dorzucić parę kostek czekolady).
- 100 g czekolady mlecznej
- 1/8 szklanki mleka (ok. 5 łyżek)
- Gotową polewą polać ciasto. Dowolnie udekorować. Przechowywać w szczelnym pojemniku.