Prosta surówka z czerwonej kapusty na zimno. Chrupiąca, bo niegotowana. Delikatnie zmiękczana tylko octem z czerwonego wina. Bez żadnych zbędnych dodatków. Bez śmietany, bez majonezu, bez cukru, bez cebuli czy jabłek. Tylko kapusta, olej, ocet i miód. Idealna do dań obiadowych. Ulubiona do dań z wieprzowiny. Wegańska i bez glutenu.
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty. Chrupiąca, niegotowana. Zmiękczana tylko octem. Bez śmietany, bez majonezu, bez cebuli czy jabłek. Tylko kapusta, olej i ocet.
Surówka z czerwonej kapusty - Składniki:
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 5 łyżek octu z czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Surówka z czerwonej kapusty - Przygotowanie:
- Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować, przełożyć do miski. Wymieszać z olejem, octem i płynnym miodem. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i małą szczyptą soli.
- Surówkę z czerwonej kapusty wstawić do lodówki na czas przygotowania obiadu, aby się przegryzła. Surówka z czerwonej kapusty najlepiej pasuje nam do "Polędwiczek wieprzowych nadziewanych kaszą gryczaną i szpinakiem".
