Chrupiące polędwiczki z piersi kurczaka panierowane w świeżo tartym serze pecorino, wymieszanym z bułką tartą i świeżym tymiankiem. Jeśli nie macie świeżego tymianku lub nie przepadacie za jego smakiem w połączeniu z drobiem, możecie go całkiem pominąć.
Polędwiczki przed panierowaniem marynowane są w mleku z octem (można zastąpić maślanką), dzięki czemu mięso jest kruche i delikatne.
Pieczone polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce
Składniki:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 1 szklanka mleka + 1 łyżka octu z białego wina (mleko z octem można zastąpić 1 szklanką maślanki)
- 1 szklanka świeżo startego sera pecorino lub parmezanu (na małych oczkach)
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka świeżych listków tymianku (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
Przygotowanie:
- W kubku wymieszać mleko z octem.
- Polędwiczki z kurczaka przełożyć do misy. Zalać mlekiem z octem (zamiast mleka z octem można użyć 1 szklanki maślanki). Zostawić na 15-30 minut.
- Piekarnik nagrzać na 225°C (termoobieg).
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Bułkę tartą przesypać na głęboki talerz, wymieszać ze świeżo startym serem, szczyptą soli (pominąć jeśli używamy słonego parmezanu) oraz listkami tymianku.
- Każdą z polędwiczek od razu po wyjęciu z mleka, panierować* w mieszance bułki i sera. Układać luźno na blasze do pieczenia. Każdą polędwiczkę skropić oliwą (to co skropicie bardziej się zarumieni).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12 minut, aż panierka będzie złota a kurczak będzie soczysty i upieczony.
- Podawać z dowolnymi dodatkami.
Pyszne polędwiczki. Świetny pomysł z tą maślanką. Bez sera robię dość często i też wychodzą super! Dzięki za przepis. Ląduje w ulubionych!